Camera Deputaţilor a respins, în sesiunea extraordinară, proiectul privind aministia şi graţierea

Emisiunea: „Radiojurnal” – Realizator: Ani Sandu – Camera Deputaţilor a respins, astăzi, în sesiunea extraordinară, proiectul privind aministia şi graţierea. Acesta prevedea graţierea în întregime a pedepselor cu închisoare de până la cinci ani. În condiţiile în care Ordonanţa de Urgenţă 114, aşa-numita ordonanţă a lăcomiei, a fost amânată de la dezbatere, discuţiile de astăzi din Camera Deputaţilor s-au concentrat pe abrogarea Legii recursului compensatoriu. Acesta nu a primit ieri un raport din partea comisiei de specialitate, la fel ca în cazul Ordonanţei 114. Cătălin Purcaru a urmărit dezbaterile.
Reporter: Opoziţia a solicitat, la începutul şedinţei, convocarea de urgență a Comisiei juridice pentru dezbaterea proiectului privind abrogarea recursului compensatoriu, astfel încât acesta să fie adoptat astăzi de plenul Camerei Deputaților. PNL și USR au atras atenția că sesiunea extraordinară a fost convocată, în primul rând, pentru respingerea Legii recursului compensatoriu.
Raluca Turcan, liderul deputaților PNL: Astăzi avem datoria să respingem și Legea recursului compensatoriu, legea care favorizează mii de infractori, care amuşinează pe lângă faptele de corupție și care fac rău întregii societăți românești.
Reporter: Cu 151 de voturi pentru și unul împotrivă, plenul Camerei Deputaților a decis convocarea Comisiei juridice, însă deputatul social-democrat Neculai Dunavă a tras atenția că va fi luată aceeași decizie de amânare a dezbaterilor, în condițiile în care în circuitul legislativ se mai află un proiect similar, iar cele două inițiative trebuie dezbătute împreună.
Neculai Dunavă: Având în vedere faptul că suntem în sesiune extraordinară, şi am fost sesizaţi pentru dezbatere doar cu PL-x 281/2019, în sesiune extraordinară putem dezbate doar acest PL-x și nu putem dezbate și PL-x 287/2019, care are același obiect de reglementare.
Reporter: Potrivit datelor Administrației Naționale a Penitenciarelor, până în prezent aproape 20.000 de deținuți au fost eliberați în baza recursului compensatoriu, dintre care 840 au fost condamnați pentru infracțiunea de omor, 73 – pentru omor calificat, 191 – pentru traficul de minori și 566 – pentru infracțiunea de viol./asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (28 august)