În Italia o nouă coaliţie poate să preia guvernarea

Italia este din ce în ce mai aproape de formarea unui nou guvern. Se pare că nu vor ieşi calculele preşedintelui Ligii Nordului, Matteo Salvini şi nu vor avea loc alegeri parlamentare anticipate. Prin demisia premierului Giuseppe Conte, preşedintele Sergio Mattarella are posibilitatea să nominalizeze un premier care să formeze un nou guvern, sprijinit de o altă coaliţie parlamentară.

Imediat după ce Matteo Salvini a anunţat că va depune o moţiune de cenzură împotriva propriului guvern (Salvini este vicepremier şi ministru de interne în cabinetul de la Roma), în presa italiană au apărut informaţii bazate pe surse anonime, că principala forţă politică a actualei coaliţii, Mişcare 5 Stele (M5S) ar putea coopta la guvernare pe Partidul Democrat (PD) de orientare social-democrată (care de altfel a guvernat ţara până în martie anul trecut). Astfel nu ar mai fi nevoie de alegeri anticipate şi M5S ar putea să scape de Salvini, care s-a dovedit un partener incomod pentru cel mai mare partid italian.

Scopul lui Salvini a fost clar: provocarea alegerilor anticipate pe care după toate probabilităţile Liga Nordului le-ar fi câştigat, având în vedere că sondajele indicau un scor foarte mare pentru partidul populist şi radical al lui Matteo Salvini. Ceea ce nu a luat în calcul politicianul italian deosebit de activ şi vizibil, este faptul că în afară de el şi partidul său nicio forţă politică nu îşi doreşte alegeri anticipate, şi că formarea unei coaliţii anti-Salvini era previzibilă.

Negocierile dintre M5S şi PD au început dificil. PD nu a dorit ca independentul Giuseppe Conta sprijinit de M5S să rămână prim-ministru. Fostul premier, Matteo Renzi a susţinut că o nouă coaliţie trebuie să vină cu oameni noi. Preşedintele M5S Luigi di Maio însă a rămas inflexibil în această chestiune şi până la urmă PD a acceptat ca Giuseppe Conte să conducă noul executiv. Miercuri secretarul general al PD, Nicola Zingaretti a discutat cu preşedintele Sergio Mattarella. După întâlnire acesta a întărit informaţiile presei, precum că Partidul Democrat îl sprijină pe Giseppe Conte, care este propunerea M5S pentru funcţia de premier. Zingaretti a adăugat că probabil Conte „va fi singura piesă comună” a guvernului actual şi a celui care se va forma, pentru că PD doreşte schimbare în toate celelalte domenii, şi vrea să declanşeze în Italia „o eră politică şi socială cu totul nouă”.

„Vrem să terminăm cu epoca urii, supărării şi fricii” – a declarat secretarul general al PD, făcând referire la guvernarea ultimului an.

Sergio Mattarella va continua negocierile cu delegaţiile partidelor Forza Italia, Liga Nordului şi Mişcarea 5 Stele. Potrivit informaţiilor La Repubblica cel mai târziu joi preşedintele Mattarella îl poate nominaliza pe Giuseppe Conte ca premier şi acesta poate să înceapă formarea noului guvern italian. Cele două partide, M5S şi PD, împreună deţin majoritatea în ambele camere ale parlamentului italian.

Székely Ervin, Rador