2019. augusztus 30

A Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetői ma találkoznak Mamaián

Holnap reggel kezdődik a politikai alakulat Országos Végrehajtó Bizottságának ülése. A megbeszélés tárgya – amint azt a pártelnök, Viorica Dăncilă megfogalmazta – az, hogy kijelöljék azt az időpontot, amikor a kormány bizalmi szavazást kér a parlamenttől, azt követően, hogy a Liberális Demokrata Szövetség (ALDE) kilépett a kormányból. Eközben az ellenzék bejelentette, hogy bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői kijelentették, hogy készen állnak a kormányzásra és nincs ellenükre az előrehozott választás kiírása. (Rador Hírügynökség)

A Legfelsőbb Bíróság ma kijelöli azokat a bírákat, akik tagjai lesznek a Központi Választási Bizottságnak

Az eljárásra a november 10-re kitűzött elnökválasztás okán van szükség. A Legfelsőbb Bíróság öt tagját – a törvényes előírásoknak megfelelően – sorshúzással jelölik ki. A sorshúzást ma 10 órai kezdettel ejtik meg. (Rador Hírügynökség)

Továbbra is csökken az országban életvitel szerűen tartózkodó román állampolgárok száma

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) előzetes adatai szerint folytatódott és megerősödött az ország lakosainak elöregedési tendenciája, ugyanakkor Románia olyan ország, ahonnan emigrálnak az állampolgárok. Az év elején a Romániában életvitelszerűen tartózkodó állampolgárok száma 19.405.000 személy volt, ami 125.500 fővel kevesebb, mint amennyi 2018. január elsején volt. Az intézmény közlése szerint a városi lakosság van többségben a vidékihez képest, számuk 10.450.000 személy. A statisztikusok szerint a jelenség oka a lakosság elöregedése és az emigráció. Ami az elöregedést illeti, nőtt a 65 év fölöttiek száma, miközben a 14 évesnél fiatalabb lakosok aránya változatlan maradt. Ugyanakkor 2018-ban tovább nőtt a kivándorlók száma, összesen 57.000-en hagyták el az országot. Az elmúlt évben az országot elhagyó férfiak aránya nagyobb volt mint a nőké (59,6%). Ugyancsak a férfiak voltak többségben az országba érkező bevándorlók között is (54%) – tájékoztatta a közszolgálati rádió hallgatóit Cristina Grecu, a Radio România Actualităţi riportere. (Radio România Actualităţi)

A „Madrigál – Marin Constantin” kórus fogja megnyitni az idei Enescu fesztivált

Szombaton, augusztus 31-én 22,30-kor a „Madrigál – Marin Constantin” kórus lép fel a Enescu fesztivál „Éjféli koncertek” sorozatában az Atheneumban. Ezzel tulajdonképpen kezdetét veszi a két évenként megrendezésre kerülő koncertsorozat. A „Madrigál – Marin Constantin” kórust Ungureanu Anna vezényeli. Az előadáson – amelyik az egész fesztivál egyik legjobban várt eseménye – felhangzanak Michel Keustermans, belga előadóművész vezényletével a „La Cetra d’Orfeo” és „Ay Amor” című szerzemények is.

„Hatalmas öröm számunkra, hogy mi nyithatjuk meg a fesztivál ezen részlegét. A romániai kultúra emblematikus rendezvénysorozatán a Madrigál kórus minden alkalommal jelen volt. Számunkra megtisztelő, hogy együttműködhetünk egy olyan könnyed muzsikussal, mint Michel Keustermans” – nyilatkozta Ungureanu Anna, a kórus első számú karmestere. (Rador Hírügynökség)

Kevés külföldi regisztrált a romániai elnökválasztásokra

Az Állandó Választási Hatóság mai közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a mai napig „kiábrándítóan kevesen” regisztráltak az internetes szavazásra. Az eddigi adatok alapján még 10 választási körzetet sem lehetne külföldön létrehozni. Mindössze 13.800-an regisztráltak a választásokra és 14.401 személy igényelt levélszavazást, olyan körülmények között amikor a külföldön élő román állampolgároknak már csak 13 nap áll a rendelkezésükre ahhoz, hogy regisztráljanak. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador