Realizator: România este şi va rămâne un partener angajat activ la nivel european, regional şi internaţional în faţa ameninţărilor hibride, adică toate acele acţiuni care pun în pericol siguranţa societăţii în general – a declarat ministrul afacerilor externe, Ramona Mănescu, care participă la reuniunea semestrială informală a şefilor diplomaţiilor din statele membre, organizată la Helsinki, în marja exercitării de către Finlanda a preşedinţiei forului comunitar.
Ramona Mănescu crede că trebuie găsite soluţii în faţa acestor ameninţări, fie că vin din domeniul cibernetic, al dezinformării sau al destabilizării:
Ramona Mănescu: Noi am contribuit, alături de partenerii finlandezi, la crearea unui grup de lucru în privinţa ameninţărilor hibride şi România va continua să urmărească îndeaproape acest domeniu. S-a discutat foarte mult de necesitatea creşterii gradului de conştientizare cu privire la acest fenomen, precum şi la nevoia reală, în interiorul Uniunii Europene, de a identifica modalităţile şi instrumentele prin care putem să combatem aceste ameninţări.
Realizator: Pe agenda reuniunii se află şi alte subiecte de actualitate, precum Orientul Mijlociu, cu accent pe situaţia din Golf, sau regiunea arctică. Cu aceeaşi ocazie, miniştrii de externe europeni vor avea o sesiune comună cu partenerii din Balcanii de Vest, în care vor aborda cooperarea regională./aburtoi/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (30 august)