2019. szeptember 2

A miniszterelnök Klaus Iohannis válaszára vár

Viorica Dăncilă miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy Klaus Iohannis államfő válaszára vár az energiaügyi-, környezetvédelmi – és a parlamenttel fenntartott kacsolatokért felelős ideiglenes miniszterek kinevezése kapcsán. Az emlitett tisztségeket mostanig az ALDE miniszterei töltötték be.”Beszéltem az államfővel. Nem mondta, hogy elfogadja, de azt sem , hogy visszaútasitja a három javaslatot, csupán csak annyit, hogy rövid időn belül válaszol”, fűzte hozzá a miniszterelnök. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.02)

Megkezdődött a parlamenti ülésszak: Călin Popescu-Tăriceanu lemondott, mig Teodor Meleşcanu a szenátus vezetésének átvételére gondol

A szenátus elnöki tisztsége körüli heves vitákkal kezdődött meg hétfőn a parlamenti ülésszak. Călin Popescu-Tăriceanu lemondott e tisztségről, mig Teodor Meleşcanu, volt külügyminiszter, ALDE-szenátor azt nyilatkozta, hogy a PSD szenátusi frakciója támogatja a Felsőház vezetésének átvételében. Noha, Teodor Meleşcanut nem támogatja pártjának, az ALDE szenátusi frakciója, mégis úgy vélte, hogy a szenátus elnöki tisztségében való kinevezése csakis az ALDE javát szolgálja. „Valóban úgy gondolom, hogy a szenátust egy tapasztalt és kiegyensúlyozott személy vezetheti, hiszen a következő időszakban a parlamentre kúlcsfontosságú szerep hárul. Soha senki nem kérte távozásomat al ALDE-ból”, hangsúlyozta Teodor Meleşcanu. A szenátusban mostanig az Állandó Bürő politikai összetételélnek további megörzését szavazták meg – a PSD javaslatára -, az új szenátusi elnök megválasztásáig.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.02)

Európai alapok a brăilai Duna-hid megépitésére

Több mint 363 euró közösségi pénzt forditanak a brăilai Duna-hid megépitésére.Az emlitett összeget a Regionális Fejlesztési Európai Alapból utalják ki. Az új híd a Duna bal partján lévő két nagyváros – a 180 ezres lakosságú Brăila és a tőle alig húsz kilométernyire északra elhelyezkedő negyedmilliós Galac – számára teremti meg a régóta igényelt közvetlen összeköttetést Dobrudzsával és a román tengerparttal. A tervek szerint, a hidat 2023 végén adják át a forgalomnak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.02)

Több mint 17 millió eurót folyósit Romániának az EB gyümölcsök, zöldésegek és terjtermékek biztositására az iskolákban

Az Európai Bizottság 17 millió eurót különitett el Románia számára, gyümölcsök, zöldésegek és tejtermékek szétosztására az iskolákban, az emlitett termékek gyermekek általi fogyasztásának ösztönzésére hivatott program keretében. Ezzel az EU gyakorlatilag felújitotta a tavalyi projektet, amelyben a tagországok több mint 20 millió gyermeke részesült. Az Európai Bizottság közleménye szerint, az iskoláknak szóló program célja az egészséges táplálkozás és a kiegyensúlyozott étrend előmozditása. A kiutalt 250 millió euróból, az új iskolai évben több mint 17 millió eurót bocsátanak Románia rendelkezésére, melynek egyharmadát tejtermékek szétosztására, mig a többit gyümölcsre és zöldségre használják.Noha a programban való részvétel fakultativ jellegű, valamennyi uniós tagország úgy döntött, hogy részt vesz ebben, részben vagy teljes egészében. A tagállamok maguk döntik el, hogyan ültetik gyakorlatba a programot, illetve a terméktipúsokat, amelyeket a gyermekek kapnak majd, figyelembe véve az egészséges táplálkozás elvét és a termékek szezonális jellegét.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.02)

Az Oltchim vegyikombinát szakszervezeti tagjai nagyarányú tiltakozással fenyegetnek

A govorai szodagyár vezetősége úgy tervezi, hogy szeptemberben leállitja a termelést; az alkalmazottak egyre inkább aggódnak a munkanélküliség perspektivája miatt. Mi több, egy ilyen döntés miatt leállhat a govorai erőmű (Govora CET) is. A CET által a szódagyártónak (CIECH Soda) szolgáltatott ipari gőz árának növekedése, de a gőz mennyiségének csökkentése is a legfontosabb tényezők egyike, amely a Râmnicu Vâlcea-i gyár termelésének leállitásához vezethet. A rövid távú megoldások között szerepel a szénmennyiség CET általi növelése. Másrészt az Oltchim vegyikombinát erőfeszitéseket tesz, hogy tovább működhessen. Amennyiben a helyzet nem oldódik meg rövid időn belül, a szakszervezeti tagok nagyarányú tiltakozásokba kezdenek, Râmnicu Vâlcea-n és Bukarestben. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.02)

Az USR PLUS szövetség előrehozott választásokat szorgalmaz

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) alkotta választási szövetség (USR PLUS) továbbra is szorgalmazza az előrehozott választások megszervezését, amely számára feltétel ahhoz, hogy csatlakozzon az új kormányhoz. Dan Barna, az USR elnöke úgy vélte, hogy csakis igy lehet kialakitani a parlamenti többséget a reformok támogatására. Dacian Cioloş PLUS-elnök sajtókonferenciáján egy átmeneti kormány szükségességét hangoztatta, amely az előrehozott választásokig működne.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.02)

Megkezdődött a délkelet-európai tanulmányok bukaresti nemzetközi kongresszúsa

Hétfőn, Bukarestben megkezdődött délkelet-európai tanulmányok 12.-ik kongresszúsa, melynek általános témája a vallási, társadalmi és politikai fejlődés, az ókortól napjainkig. „A kongresszus témája nagyon fontos nemcsak a délkelet-európai történelem szempontjából, de nemzetközi szinten is”, nyilatkozta Alexandre Kosztov, a Délkelet-európai tanulmányok nemzetközi egyesületének elnöke, a szófiai Tudományos Akadémia levelező tagja. „Egyesületünk 1963-ban alakult, és célja a balkáni nemzetek megosztottságának felszámolása, illetve a térségbeli szakemberek kutatásainak az ösztönzése”, fűzte hozzá a professzor.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.02)

Rozália Gănciulescu – RADOR