Discuţii la Senat pe tema preluării preşedinţiei acestei camere

Funcţia de preşedinte al Senatului este vacantă, în urma deciziei lui Călin Popescu-Tăriceanu de a părăsi acest post. Alegerea unui nou preşedinte al acestui for va avea loc cel mai probabil săptămâna viitoare, iar, până atunci, conducerea interimară va fi asigurată de vicepreşedintele PSD al Biroului Permanent, Şerban Valeca. Pentru ocuparea acestui post, social-democraţii îl susţin pe fostul ministru de externe Teodor Meleşcanu, senator ALDE. Tot ieri, a fost aleasă componenţa birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului.
Reporter: Iulia Gherman: Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, și-a motivat în plen decizia de a demisiona din fruntea Senatului, unde consideră că a acționat corect, echilibrat și echidistant:
Călin Popescu-Tăriceanu: Am ajuns în această funcție din partea unei alianțe politice și mi se pare firesc să mă despart de această funcție odată ce respectiva alianță și-a încheiat existența.
Reporter: Decizia social-democratilor, anuţată de preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, de a susține pentru postul rămas vacant pe vicepreședintele ALDE Teodor Meleșcanu a surprins o bună parte din foștii parteneri de guvernare, care nu agreează această propunere. Liderul PSD a declarat că Meleșcanu a acceptat oferta pentru că nu este de acord cu alianța cu PRO România.
Viorica Dăncilă: Locul a fost al ALDE și noi am vrut să arătăm că suntem corecţi până la capăt. Am discutat cu colegii mei și la întâlnirea pe care am avut-o cu președintele Camerei Deputaților și a fost un vot la Senat.
Reporter: Şi Teodor Meleșcanu a declarat că alegerea sa în fruntea Senatului ar fi benefică inclusiv pentru ALDE.
Teodor Meleșcanu: Această poziţie de președinte este o garanție a faptului că ALDE nu va fi supus unor presiuni de un fel sau altul și, dimpotrivă, va oferi şi colegilor mei o perspectivă pentru viitor.
Reporter: La propunerea PSD senatorii au decis prin vot ca până la alegerea unui nou preşedinte al acestui for legislativ grupurile parlamentare să-și mențină același număr de funcții în Biroul Permanent al Senatului.
În ceea ce privește conducerea Camerei Deputaților plenul a acceptat mai multe modificări, între care reducerea de la trei la două posturi de vicepreședinte pentru PSD în favoarea parlamentarilor USR, care obțin astfel o funcție de vicepreședinte. Totodată, Grupul PRO Europa a obținut o funcție de secretar în Biroul Permanent al Camerei Deputaților./pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (3 septembrie)