Răspunsul privind propunerile de miniştri interimari pentru energie, mediu şi relaţia cu Parlamentul, aşteptat de către premier

Realizator: Premierul Viorica Dăncilă aşteaptă răspunsul preşedintelui Klaus Iohannis privind propunerile de miniştri interimari pentru energie, mediu şi relaţia cu Parlamentul, după ieşirea ALDE de la guvernare. Într-o postare pe Facebook, aceasta a făcut un apel la şeful statului să nu refuze miniştri fără temei. Între timp, conducerea ALDE a decis excluderea celor care acceptă funcţii în Parlament şi Guvern fără acordul formaţiunii, după ce PSD a propus ca vicepreşedintele partidului, Teodor Meleşcanu, să preia funcţia de preşedinte al Senatului.
Reporter: Alina Stănuţă – Propunerea ALDE pentru funcția de președinte al Senatului este Ion Popa, a mai anunțat președintele Călin Popescu-Tăriceanu, care a criticat în termeni duri foștii colegi de la guvernare.
Călin Popescu-Tăriceanu: La despărțirea de PSD am convenit că vom rămâne în relații civilizate. Nici eu, nici colegii mei nu am atacat PSD-ul, dar ceea ce observ este un atac furibund al PSD-lui la adresa ALDE și îi previn pe cei din PSD că nu sunt în postura și nici colegii mei să întoarcem și celălalt obraz. Încercările de racolare, care au eșuat, ale unor membrii ALDE se înscriu în această linie a unui război împotriva noastră.
Reporter: Teodor Meleșcanu arăta într-o discuție cu jurnaliștii că nu renunță la candidatura sa pentru șefia Senatului și consideră că din fruntea instituției poate contribui inclusiv la viitorul partidului din care face parte.
Teodor Meleşcanu: Eu am acceptat cadidatura şi sper să am numărul de voturi necesare. Oricum e o situație în care Parlamentul va avea un rol foarte important de jucat. Ca președinte al Senatului voi fi imparțial toată lumea.
Reporter: Pe de altă, parte decizia ALDE de săptămâna trecută de rupere a coaliției cu PSD are efecte și la nivelul executivului. Premierul Viorica Dăncilă face apel la președintele Klaus Iohannis să nu se mai ambiționeze să refuze miniștrii fără temei. Pe pagina sa de Facebook, liderul PSD a scris că așteaptă răspunsul șefului statului privind propunerile de miniștrii interimari pentru energie, mediu și relația cu Parlamentul, subliniind că blocarea executivului nu ajută guvernarea și stabilitatea țării./ilixandru/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (4 septembrie)