2019. augusztus 5

A kabuli merényletben életét vesztette egy román katona

Egy román katona is életét vesztette a csütörtöki kabuli merényletben, amely a héten már a második terrortámadás volt az afgán fővárosban. A 38 éves Ciprian-Ştefan Polschi kaporál sofőrként teljesitette küldetését a NATO kabuli parancsnokságának struktúráiban, 2004-től volt a román belügyminisztérium alkalmazottja és harmadik afganisztáni missziójában vett részt.A belügyminisztérium javaslatot terjesztett az államfő elé, hogy a post-mortem alhadnagynak előléptett Ciprian-Ştefan Polschinak itéljék oda Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát. Pénteken, a romániai katonai alakulatoknál és a külföldi hadműveletek szinterein a hősi halált halt katonára emlékeznek. Klaus Iohannis államelnök és Viorica Dăncilă kormányfő részvétét fejezte ki az elhunyt családjának.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.05)

A Start-Up Nation Program megváltoztatta a románok gondolkodásmódját

A Start-Up Nation Program és minden más olyan intézkedés, amely egy válallkozás felépitését támogatta, megváltoztatta a románok mentalitását, nyilatkozta csütörökön Ştefan-Radu Oprea, kereskedelmi és az üzleti szféráért felelős miniszter az International Business Forum, második, bukaresti rendezvényén. „Úgy, ahogy a vállakozáshoz való viszonyulás megváltozott, úgy kell tennünk az export előmozditásának az irányába is”, a fűzte hozzá a miniszter. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.05)

Megkezdődött a Világszerte Élő Románok Fóruma

Csütörtökön, Bukarestben hivatalosan megkezdődött a Világszerte Élő Románok Fóruma, amelyen 120 diaszpórában és a történelmi közösségekben élő román vesz részt. A fórum napirendjén szerepel: a román nyelv tanitása, beruházások és hazatérési lehetőségek, valamint a külföldi szavazás. A részvevők munkaüléseken vesznek részt egyes állami intézmények képviselőivel együtt. A külhoni románokért felelős minisztérium által szervezett fórum célja ezen állampolgárok és a román állam közötti párbeszéd előmozditása. A diaszpórában élő románok azért jöttek el e találkozóra, hogy identitásuk megörzéséről, projektjeikről beszéljenek, illetve finanszirozások megszerzése érdekében. Mint George Roca iró és újságiró, sidneyi lakós elmondta, „egy román kulturális intézet létrehozását szorgalmazzák a világ végén található kontinensen, de ha nem is intézetet, de legalább egy termet, amelyet román háznak hivnak, és ahol találkozhatnak és saját nyelvükön elbeszélgethetnek”.A fórum szeptember 8-án zárul. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.05)

Dan Barna Besztercén nyilatkozott

„A mostani kormány elveszitette minden fajta hitelességét és távoznia kell”, nyilatkozta ismételten Dan Barna, a Menstük meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, hozzáfűzve, hogy „az országnak előrehozott választásokra van szüksége”.”Kérem Dăncilă miniszterasszonytól, hogy távozzon. A kormányt nem támogatja a nép, már nem rendelkezik parlamenti többséggel. Itt az ideje a kormányváltásnak, itt az ideje, hogy bevonjuk az új nemzedéket az állam vezetésébe „, hangsúlyozta Barna. Az USR-elnök derülátóan nyilatkozott, ami a Dăncilă-kormány elleni bizalmatlanásgi inditvány megszavazását illeti és a többi ellenzéki pártoktól az inditvány aláirását kérte. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.05)
Rozália Gănciulescu, RADOR