Revista presei internaţionale – 6 septembrie

De la convulsiile din politica britanică pe tema Brexit, la avertismentul preşedintelui turc Erdogan că va permite refugiaţilor sirieni să ia drumul Europei, şi până la noul atac de la Kabul, în care a mai murit un român, presa internaţională prezintă imaginea actualităţii agitate în care trăim.
Ziarele britanice sunt de acord că premierul Boris Johnson este „încolţit”, după eşecul iniţiativei de a declanşa alegeri anticipate. The Guardian face socoteala că „Johnson a suferit o triplă înfrângere în Camera Comunelor”, unde „încercarea partidelor de opoziţie şi rebelilor conservatori de a bloca un Brexit fără acord a trecut cu uşurinţă la a doua şi a treia lectură” şi ulterior premierul „a ratat încercarea sa de a impune convocarea unui scrutin anticipat”. Cotidianele londoneze relatează şi despre retragerea fratelui lui Boris Johnson din echipa premierului, pe motiv că „este sfâşiat între devotamentul familial şi interesul naţional”. Jo Johnson este „primul membru al cabinetului care se retrage”, punctează The Times, apreciind că gestul reprezintă o nouă „lovitură simbolică şi practică pentru autoritatea premierului”. În ce priveşte reacţia Europei la situaţia confuză de pe malul Tamisei, Financial Times crede că „decidenţii UE şi-au pierdut răbdarea cu Marea Britanie şi vor ieşirea acesteia” – iar asta „cât mai repede”. O opinie oarecum confirmată de La Libre Belgique, care relatează că Bruxelles-ul „are mari îndoieli privitor la posibilitatea convenirii unui nou acord de divorţ de Regatul Unit înainte de 31 octombrie”, aşa cum ar dori premierul Boris Johnson, care ar fi asigurat Camera Comunelor că se fac „progrese semnificative” în negocierile cu blocul comunitar. În editorialul său, intitulat „pericol populist în Regatul Unit”, Le Monde atenţionează cu privire la „strategia riscantă” a lui Boris Johnson care „îi prezintă pe parlamentari ca fiind trădători ai Brexitului dorit de popor”. Iar Washington Post este de părere că „S-ar putea ca lui Trump să-i placă mai puţin Brexitul atunci când îi va vedea efectele asupra economiei” – inclusiv asupra celei americane, în condiţiile în care „incertitudinile din Marea Britanie, combinate cu presiunile din China şi din alte zone, ar putea târî economia SUA în declin, înaintea alegerilor (prezidenţiale) din 2020”.
Ziarele străine scriu şi despre o altă temă care dă dureri de cap Uniunii Europene. După cum informează jurnalul turc Hurriyet, „Ankara avertizează privitor la un nou val de migranţi spre Europa” în cazul în care în Siria nu va fi creată o zonă de securitate, conform unui acord convenit cu SUA. Preşedintele Erdogan a făcut aceste afirmaţii „pe fondul preocupărilor că atacurile lansate de Rusia şi de autorităţile de la Damasc asupra provinciei Idlib din Siria ar putea genera un nou exod în masă”, remarcă EUobserver. The Guardian evidenţiază că Washingtonul întârzie să instituie zona de securitate „nu în ultimul rând din cauza preocupărilor legate de soarta miliţiilor kurde YPG aliate cu SUA şi considerate de Ankara drept organizaţie teroristă”. Oricum, „în condiţiile în care Turcia găzduieşte vreo 3,6 milioane de refugiaţi sirieni, ameninţarea lui Erdogan creează spectrul unui val migrator spre Europa” care ar depăşi cu mult proporţiile precedentei crize a migranţilor, reliefează The Guardian. Iar cotidianul belgian Le Vif reţine că Erdogan a menţionat că „Turcia a cheltuit 40 de miliarde de dolari şi nu a primit decât trei miliarde de euro de la UE pentru primirea refugiaţilor sirieni”.
O altă temă ce apare în paginile publicaţiilor străine este situaţia din Afganistan. „Explozia declanşată de talibani la Kabul ucide zece persoane, inclusiv membri ai armatei americane şi române”, titrează Washington Post. New York Times scrie că noul atac a avut loc pe fondul finalizării negocierilor pentru convenirea unui acord de pace între autorităţile americane şi talibani. Un acord despre care „oficialităţile afgane spun că este lipsit de măsurile de protecţie care ar garanta că talibanii îşi vor respecta promisiunile după retragerea trupelor SUA, ceea ce ar putea deschide posibilitatea amplificării haosului”. Die Tageszeitung atenţionează că practic termenii acordului delegimitează guvernul afgan, care a fost deja exclus din discuţiile dintre americani şi talibani, astfel că „nu există nicio garanţie a succesului”. Dar pe de altă parte, notează ziarul german, „nu este sigur că Trump – care priveşte cu scepticism misiunea din Afganistan din cauza costurilor mari – va avea disponibilitatea de a menţine sprijinul financiar şi militar pentru guvernul de la Kabul”.
Cu referire la România, Le Figaro relatează că Washingtonul îl sancţionează pe cel care a fost „omul forte al stângii româneşti”. „Statele Unite au anunţat că au emis o interdicţie de intrare pe teritoriul american” pe numele lui Liviu Dragnea, închis din mai pentru corupţie. Aceeaşi interdicţie îi vizează şi pe cei doi copii ai fostului şef al PSD, conform unui comunicat al Departamentului de Stat citat de ziarul francez. Este vorba despre o măsură care „transmite un mesaj puternic privind angajamentul SUA de a combate corupţia şi de a susţine statul de drept din România”, adaugă Le Figaro citând aceeaşi sursă oficială, cu menţiunea că „guvernul stângii româneşti este totodată arătat cu degetul de UE pentru restructurarea sistemului judiciar, văzută la Bruxelles ca o atingere adusă echilibrului puterilor în stat”.

(Adriana Buzoianu, RADOR)