Un alt membru al guvernului britanic a demisionat

Ministrul muncii şi al pensiilor din Marea Britanie, Amber Rudd şi-a depus demisia în seara zilei de sâmbătă  – informează BBC. Politicianul și-a explicat decizia printr-o scrisoare deschisă adresată prim-ministrului Boris Johnson. În acest document Amber Rudd a adus critici dure guvernului din care până ieri a făcut parte şi a anunţat totodată că demisionează şi din Partidul Conservator după „evenimentele haotice” care au avut loc săptămâna trecută. Una dintre cauzele principale ale demisiei – scrie Rudd – este că deşi și-a început activitatea cu bună credinţă în cabinet, „nu mai are încredere în faptul că scopul prioritar (al guvernului n. r.) ar fi renegocierea acordului Brexit”. Anterior acestei decizii, premisa acesteia a fost că ieşirea fără acord din Uniunea Europeană trebuie să figureze printre posibilităţi, dar numai cu scopul de a exercita presiuni asupra UE pentru a obţine un acord mai bun. Ca membru al guvernului însă, Rudd a trebuit să constate că premierul Boris Johnson mobilizează resurse foarte mari pentru aşa numitul no deal Brexit, însă nu se poate spune acelaşi lucru despre negocierile cu UE. Fostul ministru a calificat ceea ce s-a întâmplat la şedinţa de miercurea trecută a parlamentului drept „vandalism politic”. După cum v-am informat, cu acea ocazie, 21 de deputaţi ai Partidului Conservator au votat alături de opoziţie, pentru a evita un eventual Brexit fără acord şi alegeri anticipate. Răspunsul premierului a fost că i-a exclus din partid pe deputaţii rebeli, şi astfel coaliţia condusă de premier a pierdut majoritatea în parlament. Printre cei excluşi au fost şi foşti miniştri, personalităţi care se bucurau de un prestigiu binemeritat. În opinia ministrului demisionar, gestul lui Boris Johnson a fost „un atac la adresa cinstei şi a democraţiei”.

Cabinetul prim-ministrului Boris Johnson şi-a exprimat dezamăgirea în legătură cu faptul că un ministru competent părăseşte executivul, dar purtătorul de cuvânt al guvernului a subliniat că fiecare membru al guvernului a depus jurământul ca „în data de 31 octombrie vor părăsi UE, orice s-ar întâmpla”.

Amber Rudd este deputat al Partidului Conservator de nouă ani. Înainte de referendumul Brexit, ea a făcut campanie pentru rămânerea în Uniunea Europeană, dar ulterior a devenit ministru de interne în guvernul condus de Theresa May, care s-a angajat să realizeze voinţa alegătorilor şi să scoată Marea Britanie din UE. În anul 2018 a fost nevoită să demisioneze după ce a dat declaraţii contradictorii referitoare la planurile ministerului privind repatrierea forţată a imigranţilor. În urma unui control intern, s-a constatat că aceasta a fost dezinformată de proprii ei colaboratori, motiv pentru care a putut să se întoarcă în guvern în fruntea ministerului pentru femei şi egalitate de şanse.

Aceasta nu este singurul ministru care demisionează din guvernul abia format de Boris Johnson. Fratele premierului, Jo Johnson care a fost secretar de stat în cabinetul fratelui său, de asemenea a părăsit guvernul. Acesta a declarat că a ales să demisioneze întrucât îi era imposibil să împace loialitatea faţă de familie cu reprezentarea intereselor naţionale. Cu alte cuvinte, potrivit lui Jo Johnson fratele său nu ar reprezenta interesele naţionale ale Marii Britanii. Potrivit Partidului Laburist din opoziţie Guvernul Johnson este în curs de destrămare, motiv pentru care prim-ministrul ar trebuie să demisioneze.

După cum este cunoscut, guvernul condus de Theresa May, în luna noiembrie a anului trecut, a negociat cu Comisia Europeană un acord privitor la condiţiile în care Regatul Unit ar trebui să părăsească Uniunea Europeană, dar camera inferioară a parlamentului britanic a respins de trei ori documentul. Boris Johnson a repetat de mai multe ori că la data de 31 octombrie calitatea de membru al UE a Marii Britanii va înceta, chiar dacă până atunci nu se va reuşi renegocierea acordului. Camera inferioară a parlamentului a adoptat miercuri noaptea o lege potrivit căreia, dacă până la data de 19 octombrie parlamentul nu va adopta un acord privind Brexit-ul, sau nu acceptă ieşirea fără acord din UE, atunci premierul trebuie să solicite Uniunii Europeane prelungirea termenului pentru încă trei luni. Situaţia ar putea fi deblocată fie prin alegeri anticipate, fie prin demisia premierului Boris Johnson. Însă prima soluţie nu este dorită de parlament, iar cea de-a doua nu este dorită de către  premier.

Székely Ervin, Rador