Noul an şcolar a început cu aceleaşi probleme

Realizator: Noul an şcolar a început cu aceleaşi probleme ca şi în anii trecuţi, mai ales în mediul rural. Sunt în continuare şcoli fără toalete în incintă sau apă potabilă. Sunt şi clădiri care nu au autorizaţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, 4.000 potrivit ministrului intermar al Educaţiei, Daniel Breaz. Nici problema medicilor din şcoli nu este rezolvată în Mureş, spre exemplu în comune sunt doar două cabinete medicale cu personal de specialitate. Corespondenta noastră, Marcela German transmite:
Marcela German: În Mureş, un model de bune practici este în comun Gurghiu, unde primăria a amenajat cabinet medical şcolar şi a angajat o asistentă încă de acum zece ani. Primar, Laurenţiu Boar:
Laurenţiu Boar: Ca şi prim control, face mult să ai un asistent, să treacă săptămânal sau lunar pe la fiecare şcoală, să-ţi controleze copii, de igienă, să vadă condiţiile de trai ale acestora. Plata salariilor se face prin primărie, dar este asigurat de DSP /…/ şi medicamentele care se folosesc.
Reporter: Directorul Colegiului Silvic Gurghiu, Marcel Mândru.
Marcel Mândru: Orice problemă medicală apare la elevii noştri este rezolvată de către asistentul medical în primă fază. În situaţii mai deosebite, se trimite elevul la cabinetul medical individual din localitate.
Reporter: Anul acesta, în mediul rural din Murş, s-a mai amenajat un cabinet şcolar medical, la Cristeşti, în rest, elevii de la ţară sunt nevoiţi să apeleze la medici de familie sau la spitalele din oraşe. Preşedinta Asociaţiei de Medicină Şcolară Mureş, Adriana Neghirlă:
Adriana Neghirlă: Într-o şcoală generală sau un liceu cu peste 1000 de copii ar trebui să existe un medic în permanenţă şi două asistente.
Reporter: În Mureş învaţă peste 86 000 de elevi, pentru care sunt angajaţi doar aproximativ 100 de medici şi asistenţi./cmorozanu/sdm2