REUTERS: Festivalul de muzică Enescu al României prosperă în vremuri politice tulburi

Plutind deasupra politicii turbulente din România zilelor noastre, festivalul bienal George Enescu este un respiro binevenit pentru iubitorii muzicii clasice din Bucureşti, cu spectacole nu doar în sala principală de concerte, ci şi la colţuri de stradă şi în librării. „Acest festival spune multe despre noi, numai faptul că orchestre de renume mondial vin aici să cânte spune mult„, a spus Anca Badiu, o profesoară de 42 de ani, într-un tur organizat ca parte a festivalului numit după cel mai cunoscut compozitor al României. „Festivalul Enescu echilibrează România, iar muzica disipează toate problemele noastre„.

Unul dintre cele mai mari evenimente de muzică clasică din Europa, atrage vedete mai mari şi un public mai numeros de fiecare dată, deşi muzicienii spun că sala principală de concerte datând din vremea comunistă este un dezastru acustic. Cel de-al 24-lea festival, care a debutat pe 31 august, prezintă Orchestra Simfonică din Londra, Dresda Staatskapelle, Royal Concertgebouw şi Filarmonica din Berlin, sub bagheta lui Kirill Petrenko.

Vor concerta o serie de artişti internaţionali, inclusiv pianiştii Mitsuko Uchida şi Yuja Wang, mezzo-soprana Joyce DiDonato şi actriţa Marion Cotillard. Ediţia din acest an a festivalului înfiinţat în 1958, la trei ani de la moartea compozitorului, vine pe fondul unei instabilităţi politice, întrucât guvernul român se confruntă cu un potenţial vot de neîncredere, după ce şi-a pierdut majoritatea. Organizatorii festivalului trebuie să lupte din greu pentru a asigura fonduri şi să facă să funcţioneze facilităţile învechite. Guvernele succesive, care asigură cea mai mare parte a bugetului prin intermediul Ministerului Culturii, nu au reuşit să-şi îndeplinească promisiunile vagi de a înlocui sala principală, Sala Palatului, de 4.000 de locuri, care a fost construită în 1960 pentru întâlniri ale partidului comunist şi care are o acustică slabă. „Mi-aş dori ca, într-o zi, Bucureştiul să poată avea o sală de concerte grozavă, acest lucru trebuie să fie posibil cumva, dar trebuie să aşteptăm„, a spus Lawrence Foster, care a dirijat Orchestra Naţională Poloneză Simfonică, în ovaţii intense. „Cu toate acestea, este o mare onoare să fii invitaţi aici, este un festival incredibil„.

Ediţia din acest an este cea mai mare, a spus dirijorul şi directorul artistic al festivalului, Vladimir Jurowski, cu concerte în capitala Bucureşti şi în toată ţara, precum şi în alte şase ţări, inclusiv Italia şi Germania. Muzica clasică se va auzi în librării şi benzinării, în timp ce corurile de copii vor cânta la birourile corporaţiilor şi în parcuri. Fanii pot vizita locurile din zonele istorice ale oraşului, frecventate de Enescu. „Este o modalitate pentru ca publicul să înţeleagă că festivalul nu este doar pentru Sala Palatului sau sălile de concerte„, a spus Anita Sterea, organizatoarea tururilor de oraş. „Festivalul este peste tot şi ne putem bucura de el cu toţii”.

Autor: Luiza Ilie

https://uk.reuters.com/article/uk-romania-festival/romanias-enescu-music-festival-thrives-in-shaky-political-times-idUKKCN1VT0DT

Traducerea: Cristina Zaharia

REUTERS, 7 septembrie 2019