2019. szeptember 10

A jövő héten bizalmi szavazást kér a kormány a parlamenttől

Ezt a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Viorica Dăncilă miniszterelnök jelentette be tegnap este pártja Országos Végrehajtó Bizottságának ülése után. „Beszéltünk a kormány jelenlegi helyzetéről és elhatároztuk, hogy a jövő héten a parlament elé megyünk. Számtalanszor elmondtam már, hogy nem félünk (a bizalmi szavazástól sz. m). Elmegyünk a Románia Parlamentjébe, beszélünk a politikai pártokkal, annak érdekében, hogy bizalmat szavazzanak nekünk” – mondta Viorica Dăncilă.

A kormányfő hozzátette, hogy egyelőre nem döntöttek arról, hogy kormány-átalakítást, vagy a kormány átszervezését kezdeményezzék. Ez utóbbi esetben a végrehajtó hatalomnak 19 minisztere és egy miniszterelnöke lenne (következésképp megszűnnének a miniszterelnök-helyettesi tisztségek). Dăncilă hozzáfűzte, hogy a Pro Románia Párt kivételével valamennyi politikai alakulattal tárgyalásokat kívánnak folytatni. (Radio România Actualităţi)

19-re csökkentené a minisztériumok számát a Szociáldemokrata Párt (PSD)

Erről tegnap este döntött a politikai alakulat Országos Végrehajtó Bizottsága. A döntést maga a kormányfő, Viorica Dăncilă ismertette a sajtóval. Az átszervezésről szóló jogszabály szövege már szerepelhet a szerdai kormányülés napirendjén. Közben több ellenzéki párt is jelezte, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a kormány ellen. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) kezdeményezését a Mentsétek megy Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Pártja (PMP), az RMDSZ és a Pro Románia párt támogatja, ugyanakkor további tárgyalások folynak a Liberális Demokraták Szövetségével (ALDE). Mint ismeretes a kormány három miniszter nélkül, dolgozik, akik az ALDE tagjai voltak és lemondtak tisztségeikről, miután a PSD-vel megkötött koalíciójuk felbomlott és a helyükre jelölt ügyvezető miniszterek kinevezését Klaus Iohannis államfő visszautasította. (Rador Hírügynökség)

Postarablás Balş-ban

Tegnap reggel egy álarcot viselő férfi támadott rá a Román Posta egyig gépkocsijának a vezetőjére. A sofőrt a nyakán megsebesítette, majd sikerült elmenekülnie egy táskával, amelyben 200.000 lej volt. Az Olt megyei rendőrség nagy erőkkel keresi a tettest – tájékoztatta a hallgatókat a közszolgálati rádió helyi tudósítója, Laura Stoican. (Radio România Actualităţi)

Egyre népszerűbb a fokhagymatermesztés Romániában

Az e hónaptól kezdődően folyósított állami támogatások eredményeként egyre több gazda döntött úgy, hogy nagyobb területen termeszti az aromás növényt, amelyet nemcsak a konyhában, de a gyógyszeriparban is hasznosítanak. A Botoşani megyei Copălău településen és környékén nagy hagyományra tekint vissza a fokhagymatermesztés. Az ott termesztett fokhagyma megfelel a legszigorúbb ökológiai előírásoknak is. A copălău-i fokhagyma a felhasznált dughagyma és a fűszer sajátosságai tekintetében egész Európában egyedülálló. Tekintettel arra, hogy a vidéken már több száz éve termesztenek fokhagymát, a helyi termelők kérvényezték az Oltalom alatt álló Földrajzi Jelzés kibocsátását is a copălău-i fokhagymára.

Jelentős segítséget jelent a fokhagymatermelőknek a kormány 2019-es Fokhagyma Programja, amelynek keretében minden hektár fokhagymára 3000 eurós támogatást biztosítanak. Botoşani megyében 40 termelő, mintegy 32 hektáron termeszt fokhagymát a fente említett program keretében. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR