Preşedintele american, Donald Trump, a exclus orice negocieri cu talibanii, după un recent atentat la Kabul

Preşedintele american, Donald Trump, a exclus orice alte negocieri cu talibanii, după un recent atentat la Kabul, în care a murit un militar american. Şeful Casei Albe a fost deosebit de tranşant, deşi secretarul său de stat, Mike Pompeo, lăsase să se înţeleagă anterior că o continuare a dialogului ar fi posibilă.

Talibanii au avertizat că americanii sunt cei care vor suferi pentru anularea negocierilor de pace. Donald Trump a dat asigurări că Armata şi-a intensificat, între timp, ofensiva împotriva mişcării rebele din Afganistan. Din Washington, transmite Doina Saiciuc.

Reporter: Doina Saiciuc – „Negocierile cu talibanii sunt moarte” – a declarat ieri după-amiază preşedintele Trump, la o zi după ce a anulat abrupt o reuniune secretă cu liderii talibani şi afgani, menită să pună capăt celui mai lung război din istoria Americii.

Donald Trump: În ce mă priveşte, convorbirile sunt moarte. Îmi place ideea întâlnirilor. M-am întâlnit cu o mulţime de oameni răi şi cu o mulţime de oameni buni, în cursul ultimilor aproape trei ani. Vorbiţi despre război… Întâlnirile au loc pentru că altfel, războaiele nu s-ar încheia niciodată. Am avut un calandar al întâlnirii, a fost ideea mea şi tot a mea a fost ideea să o anulez. Nu vreau să mă întâlnesc, în condiţiile în care talibanii încearcă să se facă mai importanţi, prin uciderea unui soldat american şi prin uciderea unui brav soldat al NATO.

Reporter: Este neclar, spun analiştii, dacă preşedintele Trump va reduce numărul militarilor americani din Afganistan, aşa cum prevedea textul proiectului eşuat de acord.

Donald Trump: Aşa cum am mai spus, am fost acolo pentru mult timp, „poliţiştii ţării”. Guvernul afgan trebuie să-şi asume responsabilitatea. Am spus din timpul campaniei că vrem să plecăm din Afganistan, cât mai devreme posibil. Vrem să ne retragem, dar o vom face la momentul potrivit./lalexandrescu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 10 septembrie