Rovana Plumb este comisarul european nominalizat din partea României

Rovana Plumb este comisarul european nominalizat din partea României, iar astăzi va fi anunţat şi portofoliul pe care-l va primi, dacă va fi votată de Parlamentul European. Premierul Viorica Dăncilă o felicită pentru reuşită, dar opoziţia atrage atenţia că această candidatură riscă să fie respinsă de legislativul de la Strasbourg. Cristian Bâcâin are detalii.

Reporter: România, alături de toate celelalte state membre ale Uniunii, ar urma să afle astăzi ce portofolii de comisar european au primit în noul executiv comunitar de la Bruxelles. Ieri, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a făcut publică doar lista cu numele comisarilor, pe care se află și Rovana Plumb în nominalizarea din partea țării noastre. Lista va fi trimisă pentru vot în Parlamentul de la Strasbourg.

În țară, premierul Viorica Dăncilă, care a propus-o și sprijinit-o, consideră că numirea este o reușită pentru țara noastră și reprezintă dovada încrederii președintelui ales al forului european în capacitatea persoanei nominalizate. Ea a cerut a tuturor eurodeputaților românii să o susțină și să o voteze în Parlamentul European.

Opoziția crede însă că această nominalizare riscă să fie respinsă. Liberalii i-au cerut de mai multe ori premierului să retragă candidatura Rovanei Plumb și să facă o altă nominalizare, întrucât aceasta ar avea grave probleme de integritate. Şi Alianța USR-Plus se opune categoric acestei numiri, iar PMP consideră că Rovana Plumb nu ar fi deloc potrivită pentru a gestiona un portofoliu european./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 10 septembrie