În Finlanda, un ren a trimis peste zece soldați în spital

Un accident neobișnuit a avut loc în Finlanda: un ren care rătăcea în mijlocul unui teren de exerciţii militare a provocat o coliziune de vehicule blindate în urma căreia peste zece soldaţi au ajuns la spital, a declarat miercuri armata finlandeză. Accidentul a avut loc marți în nordul țării, în Laponia. „Un vehicul blindat de transport Pasi l-a lovit pe cel din faţa sa, după ce a efectuat o manevră pentru a evita un ren”, a explicat într-un comunicat brigada din Kainuu (est), de unde erau militarii. Douăzeci și opt de persoane se aflau la bordul ambelor vehicule în momentul producerii accidentului. Doisprezece dintre ei au fost spitalizați și cinci se aflau încă sub observație miercuri.
În Laponia finlandeză trăiesc vara până la 340.000 de reni, care reprezintă un pericol real pentru șoferi, mai ales că aceştia nu se tem de vehiculele cu motor.
Aceste mici cervide parcurg distanțe considerabile pentru a găsi mâncare, fără să le pese neapărat de traficul auto care a crescut odată cu turismul. Adesea, renii se aventurează pe drumuri pentru a scăpa de țânțarii care invadează pădurile regiunii la sfârșitul verii. La începutul iernii, când zilele sunt cele mai scurte, până la 20 de reni pot fi implicaţi zilnic în coliziuni, potrivit Agenției finlandeze de siguranță rutieră. /rcostea/ddaniela

(www.lalibre.be – 12 septembrie)/rcostea/ddaniela