TASS: Preşedintele României a refuzat pentru a treia oară premierului numirea unor noi miniştri

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a refuzat, joi, pentru a treia oară, premierului Viorica Dăncilă (PSD – Partidul Social Democrat) numirea unor noi miniştri, apreciind numirile propuse ca fiind „lipsite de putere”. Liderul român a făcut această declaraţie în timpul unui mesaj transmis în direct de principalele posturi de televiziune.

„Aceste numiri sunt lipsite de putere, ‘…’ clar le refuz” – a declarat Iohannis, subliniind că, după destrămarea coaliţiei de guvernământ, Guvernul trebuie să primească un vot de încredere în Parlament. „Un nou ministru va putea fi numit în Guvern doar după ce obţineţi un vot de încredere în Parlamentul României” – a precizat Iohannis.

În urma ieşirii, la sfârşitul lunii august, a Alianţei Liberalilor şi Democraţilor din coaliţia de la guvernare, componenţa politică a Guvernului s-a schimbat, iar acum acesta trebuie să primească un vot de încredere în Parlament. PSD, conform calculelor aritmetice, nu mai are acum majoritate, din acest motiv Dăncilă nu se grăbeşte să ajungă în Parlament.

Şeful Cabinetului de Miniştri a anunţat că noua componenţă a Guvernului va fi înaintată spre votare în Parlament săptămâna viitoare, fără a preciza o dată clară. În acest moment, social-democraţii poartă convorbiri cu alte partide, în încercarea de a-şi asigura majoritatea parlamentară.

„PSD vrea să tragă de timp până la alegerile prezidenţiale (programate în luna noiembrie anul acesta – nota TASS). După aceea, în funcţie de rezultatele alegerilor va fi formată o nouă majoritate parlamentară” – scrie publicaţia Adevărul.

Din cauza reorganizării cabinetului începute de premier și a plecării celor trei miniștri ALDE din Guvernul de coaliţie, șase ministere din România sunt, în prezent, fără șefi, respectiv Ministerul de Interne, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Justiției, Ministerul pentru Protecţia Mediului, Ministerul Energiei şi Ministerul pentru relația cu Parlamentul. De asemenea, este vacantă funcția de vicepremier pentru probleme economice.

https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/6880834

RADOR – 12 septembrie