2019. szeptembr 16

A mozdonyvezetők a szállitásügyi minisztérium előtt tűntettek

A Román Vasúttársaság személyszállító (CFR Călători) vállalatának mozdonyvezetői a szállitásügyi minisztérium előtt tűntettek. A több mint 100 szakszervezeti tag ezáltal adott hangot elégedetlenségének a fizetések és a munkakörülmények miatt. A tiltakozók aggodalmukat fejezték ki amiatt is, hogy a CFR az utóbbi tiz évben nem jutott pénzhez mozdonyok és vasúti kocsik vásárlására és ez az oka annk, hogy a vonatok mindössze egy-két vasúti kocsival közlekednek. A tiltakozók legfőbb követelése a vasúti személyzet jogállását szabályozó statútum elfogadása, amely fizetésemelést és jó munkakörülmények biztositását tenné lehetővé.Másrészt a szaktárca rámutatott, hogy a vasút megreformálásáért felelős hatóság csaknem egymilliárd euró értékű pályázatot hirdetett meg 80 motorkocsi megvásárlására, mig szeptembertől a Román Vasúttársaság személyszállító vállalatánál a fizetések 15%-al emelkedtek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.16)

Az államnak jobban kellene támogatnia a vállakozókat, véli a Román Energiaügyi Központ elnöke

Az államnak jobban kellene támogatnia a vállakozókat, nyilatkozta Corneliu Bodea, a Román Energiaügyi Központ elnöke. Energia témával hétfőn a parlamentben szervezett konferencián Corneliu Bodea felvázolta azokat a problémákat, amelyekkel általában a román vállalkozók és a román ipar szembesül.”Az egyik gond az, hogy nincs munkaerő és nincs ahonnan hozzunk, körülöttünk nincs olyan állam, amely munkaerőt tudna nekünk szolgáltatni. A másik aspektus, ami negativ hatással van ránk az, ami a közbeszerzések terén történik, mig a harmadik a fnanszirozás kérdése. Abban a helyzetben vagyunk, hogy nem rendelkezünk tőkével a vállalatok további fejlesztéseinek támogatására”, hangsúlyozta Corneliu Bodea. Másrészt, Paula Pârvănescu államtitkár a konferencián kihangsúlyozta, hogy a vállalkozókat, akik üzleteiket ki akarják terjeszteni külföldre, az Üzleti szféra, kereskedelem és vállalkozások minisztériuma támogatja.Mint hozzáfűzte, a minisztérium anyagi támogatást nyújt a nemzetközi vásárokon és kiállitásokon való részvételhez is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.16)

Mintegy 80 ezer külföldi román állampolgár regisztrált az elnökválasztásra

Vasárnap éjfélig mintegy 80 ezer külföldön élő román állampolgár regisztrált a novemberi elnökválasztásra, közölte hétfőn az állandó választási hatóság.A becslések szerint Románia határain kívül 3-4 millió állampolgár él összesen, beleértve a szavazati joggal nem rendelkező kiskorúakat is.A kormány pár nappal meghosszabbította a regisztráció határidejét, de a szavazásra való bejelentkezők száma lényegesen nem változott az utolsó napokban sem. A külföldi szavazókörzetekben voksuk személyes leadása mellett 38 944 állampolgár döntött, míg a levélben való szavazást 41 ezer állampolgár választotta.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.16)

Befejeződtek az európai parlamenti választásokkal kapcsolatos meghallgatások a kivizsgáló parlamenti szakbizottságban

Befejeződtek a május 26-i romániai európai parlamenti választásokkal kapcsolatos meghallgatások a kivizsgáló parlamenti szakbizottságban, amelynek jelentést kell kidolgoznia a meghallgatásokról, amelyet a törvényhozó fórum elé terjeszt majd. A bizottság a média által jelzett esetleges rendellenességeket vizsgálta. Az utolsó meghallgatottak között szerepelt Cristian Petraru és Gabriel Săucă, az Állandó Választási Hatóság (AEP) volt igazgatói, akik akkor a Nemzeti Választási Informatikai Rendszert irányitották. Cristian Petraru szerint a választáson nem történt csalás, noha rendkvül nehéz körülmények között zajlott le, de végül is „reményeken felül” fejeződött be.Véleménye szerint a nehéz körülmény abból adódott, hogy új vezetőséget neveztek ki az AEP élére és a személyzetet nem lehett felkésziteni megfelelő időben.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.16)

Döntött a PNL: Klaus Iohannis szeptember 20-án nyújtja be jelölését és a támogató aláírásokat a Központi Választási Irodához

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetősége úgy döntött, hogy Klaus Iohannis szeptember 20-án nyújtja be jelölését és a támogató aláírásokat a Központi Választási Irodához az őszi elnökválasztáson való részvételért. Ludovic Orban pártelnök leszögezte, hogy a PNL célja: több mint két millió aláirás összegyűjtése Klaus Iohannis jelölésének támogatására, aki egy újabb mandátumért indul a novemberi elnökválasztáson. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.16)

Rozália Gănciulescu, RADOR