Cinci teatre din România prezente la Reuniunea Teatrelor Naționale de la Chișinău

Cel mai ambiţios şi mai amplu eveniment al anului teatral din Republica Moldova reunește la Teatrul „Mihai Eminescu” din Chișinău, în perioada 16-29 septembrie 2019, numeroase teatre cu spectacole în limba română, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale. Evenimentul marchează deschiderea stagiunii a 98-a a teatrului gazdă.

Evenimentul, aflat la cea de-a V- a ediție, este organizat de Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chișinău și Institutul Cultural Român prin reprezentanța sa de la Chișinău, cu sprijinul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova și Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale al României.

Deschiderea oficială a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești și conferința de presă au avut loc luni, 16 septembrie 2019, în Sala mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.

Președintele interimar al ICR, Mirel Taloș, prezent la eveniment, a afirmat: ”Reuniunea teatrelor naționale românești nu ar fi posibilă fără sprijinul acordat de ICR și nici fără hotărârea și determinarea domnului Hadârcă, care este sufletul acestui eveniment. Nu este ușor să organizezi un astfel de eveniment mai ales când ai ambiția să crești. Noi, ca finanțatori, suntem în situația în care aducem trupele de teatru, negociem cu ele și plecăm întotdeauna de la premiza, că, aici la Chișinău, trebuie să vină la reuninea teatrelor cele mai bune companii de teatru din România, cele mai bune piese, cei mai buni regizori, cei mai buni actori”.

Pe lânga spectacolele teatrului din Chișinău, iubitorii de limba română vor avea ocazia să participe la reprezentații ale teatrelor din România precum Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, cât și la spectacole ale Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iași, Teatrul Național Târgu-Mureș (cu ambele trupe, română și maghiară) susținute financiar de către Institutul Cultural Român. De asemenea, vorbim și despre spectacole ale Teatrului ”B. P. Hasdeu” din Cahul, Centrului de Arte ”Coliseum” din Chișinău, ale Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălți, dar și ale Teatrului Național „Strija” din Serbia.

„Sunt foarte multe noutăți de abordare, pe lângă integrarea unei expozitii de artă, este remarcabil faptul că pentru prima dată este invitat un teatru de limbă română, care nu este nici de pe un mal, nici de pe altul al Prutului, este vorba despre teatrul din Serbia, unde există o comunitate însemnată de români  pentru care acea trupă de teatru în limba română are un rol foarte important în menținerea identității naționale”.

Programul evenimentului cuprinde conferințe, concerte, expoziţii sau întâlniri cu regizorii și actorii invitați, iar anul acesta românii din Chișinău se vor bucura de prezenţa unor mari artişti români, „orchestraţi” de tandemul Ion Caramitru – Petru Hadârcă (directorul Teatrului Național din Chișinău). Ca element de noutate, anul acesta sunt programate și spectacolele de teatru radiofonic ale Teatrelor Radiofonice din Bucureşti şi Chişinău.

Suita de reprezentații  a debutat cu spectacolul „Dosarele Siberiei” în regia lui Petru Hadârcă, iar programul continuă cu spectacolele teatrelor din România: „Noii infractori” a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, în regia lui Ion Caramitru „Perfect compus” și „Balul” ale Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, „Miroase a pradă” și „Retroelectro” ale Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, „Dansul Delhi” al Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iași, „Karamazovii”și „Beție” ale Teatrului Național Târgu Mureș, Compania Tompa Miklos.

Organizatorii apreciază că ediția de anul acesta este cea mai reușită reuniune teatrală din punctul de vedere al numărului, al spectacolelor și al noutăților oferite publicului.

Detalii despre programul evenimentului puteți găsi în fisierul atașat.

https://www.icr.ro/pagini/cinci-teatre-din-romania-prezente-la-reuniunea-teatrelor-nationale-de-la-chisinau