Festival gastronomic românesc la Cetatea din Gyula

Sâmbătă, 14 septembrie 2019, în organizarea Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (ATRU) şi a Centrului de Documentare şi Informare al ATRU (CDI), în premieră pe platoul din faţa cetăţii medievale din Gyula, a avut loc cea de-a XV-a ediţie a „Festivalului Gastronomic Românesc pe Ţară”. La această manifestare a participat și Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula.

Diplomatul român s-a întreţinut cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Ungaria, dar şi cu oficialii prezenţi, printre Jozef Kovacs, deputat în Parlamentul  Ungariei; Erno Gorgeny, primarul oraşului Gyula; Traian Cresta, purtătorul de cuvânt al românilor în Parlamentul Ungariei; Alexandru Fina, vicepresedintele AŢRU; Mariana Negreu Vetro, directorul CDI;  Maria Gurzău Csegledi, directorul Liceului Nicolae Balcescu din Gyula, ş.a.

La ediţia din acest an, au participat sute de persoane, între care s-au regăsit reprezentanţi ai  circa 40 de echipe, din Ungaria şi România, ce au prezentat publicului şi juriului diverse tipuri de mâncăruri. La festival au participat primari de localități, conducătorii instituţiilor organizatoare, reprezentanţi ai autoguvernărilor româneşti din Ungaria, profesori şi elevi de la şcoli la care învaţă copiii românilor din Ungaria, dar şi oaspeţi români din jud. Arad, Bihor şi Timiş.

Atmosfera a fost întreţinută de artistele populare  Lioara Boşcu şi Ramona Miheţ, acompaniate de  o formaţie folclorică venită din România, de la Timişoara. De asemenea, formaţiile artistice româneşti de la Gyula şi Micherechi au interpretat dansuri tradiţionale ale românilor din Ungaria.