FRANCE BLEU: Concert al ONL în România: întoarcere emoţionantă în ţara sa a viorii întai

Pentru prima dată, ONL participă la foarte prestigiosul festival Enescu, una din cele mai mari întâlniri din lume pentru amatorii de muzică clasică. O călătorie plină de emoţie pentru vioara întâi solo a orchestrei, care revine la Bucureşti la 37 de ani după ce a fugit de regimul lui Ceauşescu.

China, Gabon, Slovenia, Liban, Orchestra Naţională din Lille a cântat deja în 32 de tări, dar niciodată până acum în România. Timp de două zile, va evolua la festivalul Enescu de la Bucureşti, prin care au trecut cele mai mari nume ale muzicii clasice.

Această călătorie în străinătate este şi prima alături de ONL a directorului său muzical sosit în 2016, Alexandre Bloch. Va fi mai ales încărcată de emoţie pentru vioara întâi solo Fernand Iaciu: muzicianul revine să cânte în sala în care a debutat, Atheneul român, înainte de a fugi de regimul lui Ceauşescu.

Când am ajuns la Lille, aveam o valijoară şi o vioară, atât. Şi mai ales, la vremea aceea, nicio posibilitate să mă întorc„.

Născut în România, Fernand Iaci îşi face studiile la conservatorul din Bucureşti, înainte de a intra în orchestra filarmonică, la începutul anilor 1980. „Era cea mai frumoasă perioadă a preşedintelui Ceauşescu„, comentează el ironic, „aşa că am ales să plec„.

Profită de un concurs de muzică de cameră în Marea Britanie pentru a părăsi definitiv tara, lăsându-şi în urmă părinţii şi mai ales pe tatăl lui, suflător la corn în orchestra radio Bucureşti.

Sosit la Lille în 1982, el este unul din cei mai vechi muzicieni ai ONL.

Ajunge la Lille cu prilejul unui alt concurs, în 1982, pentru a intra în Orchestra Naţională de la Lille. „Era într-o zi de mai, ploua. Când am coborât în gară m-am întrebat unde sunt„, îşi aminteşte al zâmbind. „Totuşi, acum, mă simt din Lille, sunt din Lille„.

La Lille, Fernand Iaciu îşi construieşte o familie şi o carieră. Vioara întâi, el cântă, de-a lungul stagiunilor, aproape toate concertele din repertoriul solistic şi pleacă în turneu în lumea întreagă. „Îmi amintesc  Côte d’Ivoire, când publicul ne-a cerut să cântăm din nou Corul scalvilor, în uriaşa basilică Yamousssoukro, împreună cu corul local. A fost deosebit de emoţionant. Îmi amintesc de ultimul concert al marelui pianist Emil Gilels, era cu noi, Orchestra din Lille. Dar încă nu am ajuns la capăt, mai am multe alte amintiri de construit!„.

Prima întoarcere la Atheneu cu ONL

Vioara întâi ştie că se pregăteşte să trăiască un alt moment marcant din cariera sa şi din viaţa sa personală. Pentru prima dată, revine să cânte în sala în care a debutat, alături de muzicienii ONL: „Ştiu că suntem aşteptaţi, în sfârşit, mai ales eu! Mă întorc cu orchestra mea de suflet, cea din Lille. Se închide o paranteză, dar de astă dată în sensul bun. E un vis„.

Fernand Iaciu va interpreta în special, miercuri, o operă de George Enescu, compozitor român, care şi-a dat numele festivalului. Joi, va cânta o operă de Arthur Honegger, cu Marion Cotillard ca recitatoare. ONL va cânta şi pentru această piesă alături de corurile şi maeştrii radioului naţional român, conduse de unul din prietenii din tinereţe. După 37 de ani, muzica va reuni cele două ţări ale lor.

https://www.francebleu.fr/infos/culture-loisirs/l-orchestre-national-de-lille-joue-pour-la-premiere-fois-de-son-histoire-1568562893

Autor: Sophie Morlans

Traducere: Gabriela Sîrbu

FRANCE BLEU (Franţa), 18 septembrie 2019