Juncker: Nu sunt şanse pentru renegocierea acordului Brexit

Ieşirea din Uniunea Europeană este o decizie britanică, din acest motiv și responsabilitatea le apaține tot britanicilor, dacă va fi nevoie să se reintroducă controlului vamal la graniţa dintre cele două Irlande – a subliniat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker într-un interviu acordat postului de televiziune Sky News şi difuzat în întregime duminică în cadrul unei emisiuni referitoare la evenimentele politice a săptămânii.

Potrivit opiniei oficialului, renegocierea acordului privind condiţiile ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană nu este posibilă, iar un Brexit fără acord ar avea consecinţe catastrofale. Juncker a adăugat că se poate schimba clauza prin care s-ar evita reintroducerea controlului fizic la graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord (backstop) cu o altă condiție, dar orice alternativă trebuie să garanteze realizarea în întregime a scopului pentru care această prevedere a fost creată. Preşedintele Comisiei Europene a explicat că dacă în data de 31 octombrie Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană fără acord, atunci controlul la graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord se va reintroduce imediat, pentru că interesele pieţei unice a Uniunii Europene trebuie protejate. Potrivit lui Juncker pentru această consecinţă nu UE este responsabilă, ci decizia britanică privind Brexit-ul.

Toate aceste enunţuri nu pot fi considerate noutăţi. După cum este cunoscut, aceasta este poziţia oficială şi consecvent susţinută de Bruxelles. Tocmai inflexibilitatea Uniunii Europene în chestiunea backstop-ului a dus la căderea guvernului condus de Theresa May. Opinia publică britanică a aşteptat din partea lui Boris Johnson să reprezinte mai eficient interesele Marii Britanii în faţa Uniunii Europene şi să obţină eliminarea din textul acordului clauza backstop. Interviul acordat de Juncker însă a arătat că UE nu şi-a modificat poziţia, chiar dacă Boris Johnson susţine că va renegocia acordul încheiat anul trecut de Theresa May. Data de 31 octombrie însă se apropie şi poziţiile dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană nu s-au apropiat. În această situaţie, cu trecerea fiecărei zile creşte posibilitatea ieşirii Marii Britanii din UE fără acord, acțiune care va avea consecinţe deosebit de grave, aşa cum rezultă chiar dintr-un studiu guvernamental.

Székely Ervin, Rador – 22 septembrie