Înscrierea candidaţilor pentru alegerile prezidenţiale s-a încheiat

Înscrierea candidaţilor pentru alegerile prezidenţiale din 10 noiembrie s-a încheiat la miezul nopţii trecute. Până în acest moment, Biroul Electoral Central a admis şase candidaturi şi a respins două din cauza unor nereguli privind listele de susţinători. Candidaturile depuse aseară vor fi analizate până mâine, atunci când BEC va anunţa lista oficială a competitorilor înscrişi în cursa prezidenţială. Eventualele contestaţii pot fi depuse până miercuri la Curtea Constituţională, urmând ca vineri, 27 septembrie, după soluţionarea sesizărilor, să avem lista finală a aspiranţilor la fotoliul de preşedinte.
Reporter: Andrei Şerban – Candidatura Vioricăi Dăncilă, din partea PSD, a fost acceptată. Ea a declarat că românii au nevoie de un altfel de președinte. Alte candidaturi acceptate au fost cele ale lui Theodor Paleologu – PMP, care susține o Românie a valorilor, și a actualului președinte, Klaus Iohannis, care dorește un nou mandat și care este susținut de PNL. Acesta a subliniat că este nevoie de modernizarea României. Alte candidaturi acceptate au fost cele ale lui Mircea Diaconu, sprijinită de Alianța ALDE – Pro România, Dan Barna – USR PLUS, care crede că energia și capacitatea de a reprezenta noua generație sunt atuurile sale, și candidatura liderul UDMR, Kelemen Hunor, care dorește o Românie inovativă și verde.
Biroul Electoral Central a respins candidaturile lui Viorel Cataramă și a lui Miron Cozma din cauza neregulilor înregistrate în listele cu semnături. Ieri și-au depus candidaturile și Cătălin Ivan, Bogdan Stanoevici, Ramona Bruynseels – din partea Partidului Puterii Umaniste – și Alexandru Cumpănașu. Şi aceste candidaturi vor fi analizate, iar mâine Biroul Electoral Central va anunța datele oficiale. Vor urma două zile în care vor putea să fie depuse contestații iar vineri, 27 septembrie, candidaturile vor rămâne definitive./rpatulea/cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (23 septembrie)