Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a criticat reglementările din noul Cod Aerian al României

Secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat a criticat astăzi în Comisia de Transporturi din Camera Deputaţilor reglementările din noul Cod Aerian al României. El a avertizat că avioanele şi elicopterele SMURD ar putea fi oprite la sol deoarece, în forma propusă, documentul limitează operarea în scopuri medicale sau civile a aeronavelor militare. Chiar şi colaborarea civil-militară sub egida NATO ar putea fi afectată – mai spune Raed Arafat.
Raed Arafat: Elicopterele şi avioanele SMURD vor sta pe sol, ăsta este primul impact. Al doilea impact: în momentul în care militarii sunt restricționaţi doar la activități militare, înseamnă noi, ca stat, poate să avem 10 avioane Spartan care stau pe pistă, dacă avem un dezastru ca la Colectiv stăm și ne uităm la ele şi căutăm avioane civile care poate că nu au nici măcar cum să-l echipeze ca să intervină.
Realizator: Pe de altă parte, operatorii privaţi din industria aeriană civilă susţin propunerile din proiectul de Lege pentru Codul Aerian al României prin care se liberalizează serviciile de transport aerian. Noul Cod Aerian al României este definit ca unul mixt, civil şi militar – ne-a precizat reporterul nostru Alex Lancuzov./rpatulea/cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (24 septembrie)