2019. szeptember 25

Azok a börtönbüntetésre ítélt férfiak, akik egy évnél kisebb gyerek eltartói, kérhetik büntetésük elhalasztását

Ezt egy tegnapi alkotmánybírósági döntés mondja ki. A taláros testület szerint ellentmond az alaptörvénynek a büntetőtörvénykönyv azon rendelkezése, amelyik a fenti kedvezményt csak a hasonló helyzetben lévő anyáknak és terhes nőknek biztosítja. Az Alkotmánybíróság döntése végleges és azonnal alkalmazandó. (Rador Hírügynökség)

Klaus Iohannis felszólal ma New Yorkban az ENSZ 74-ik Közgyűlésén

Az államfő ugyancsak ma részt vesz egy a fenntartható fejlődésről szóló politikai fórumon. Szintén az Egyesült Államokban tartózkodik ma Viorica Dăncilă miniszterelnök-asszony. A kormányfő tegnap találkozott Rick Perry-vel az USA energiaügyi miniszterével. A két politikus dokumentumot írt alá a nukleáris energia békés célokra történő felhasználásáról. (Radio România Actualităţi)

A Központi Választási Iroda (BEC) ma és holnap tárgyalja az elnökválasztáson indulni szándékozó, de kizárt jelöltek óvásait

A november 10-ei elnökválasztásra eddig 14 jelölt nevezését fogadták el és 9 jelöltet zártak ki a jelöltlistáról. Ez utóbbiak esetében a testület arra hivatkozott, hogy a támogató aláírások gyanúsan hasonlóak. A BEC a bűnüldöző szervekhez fordult azért, hogy azok kiderítsék, meghamisították-e azokat az adatokat, illetve aláírásokat, amelyeket a szóban forgó jelöltek felhasználtak annak érdekében, hogy eleget tegyenek a választásokon való részvétel törvényes feltételeinek. (Rador Hírügynökség)

Az idei szárazság miatt csökkent a méztermelés

A méhészek szerint az idei volt az egyik leggyengébb év a gazdák számára. A mézmennyiséget az aszály mellett a jégeső és az erős viharok is csökkentették szinte az egész országban. Az időjárás miatt a növények pollenszegények voltak, s ezzel magyarázható a kisebb termés – tájékoztatta a hallgatókat Andreea Bogdan, a közszolgálati rádió riportere. Románia az Európai Unióban első helyen áll a méztermelés tekintetében és – Spanyolország után – a második helyen a méhcsaládok számát illetően. Hazánk évi méztermelése mintegy 22.000 tonna. Ennek ellenére, a romániai mézfogyasztás európai összehasonlításban alacsony. (Radio România Actualităţi)

Az ellenzéknek sikerült összegyűjtenie a kormány megbuktatásához szükséges 233 aláírást

Ezt tegnap jelentette be Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke. A politikus hozzátette, hogy ma fejezik be a tárgyalásaikat a független képviselőkkel, miután a politikai pártokkal már sikerült megállapodniuk. Az ellenzéki pártok legkésőbb a jövő héten nyújtják be a bizalmatlansági indítványt. (Radio România Actualităţi)

Viorica Dăncilă miniszterelnök-asszony nyílt levélben fordult Klaus Iohannis államfőhöz

Ebben a kormányfő az ország elnökének felelősségérzetére hivatkozva kéri, hogy nevezzen ki ideiglenes belügyminisztert. Viorica Dăncilă szerint erre azért van szükség, hogy folytatódjék a szaktárcánál elkezdődött reform és hatékonyabban lehessen fellépni a bűnözés ellen. A kormányfő hozzátette, hogy az elkövetkező napokban több javaslatot is fog tenni a tisztséget ideiglenesen gyakorló személyre vonatkozóan. „Kérem elemezze ezeket és közölje válaszát” – zárja levelét Viorica Dăncilă. (Rador Hírügynökség)

Ingyenes influenza elleni oltást kaphatnának öt éves korukig a gyerekek

A kezdeményezést Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke jelentette be. Mint elmondta egy kísérleti projektről lenne szó, amelynek keretében 6 hónapos kortól 5 éves korig minden gyerek oltását megtérítené az állam. A szakember elmondta, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is javasolja a védőoltásokat, tekintettel arra, hogy ebben az életkorban a gyerekek fokozottabban ki vannak téve az influenzás megbetegedéseknek. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador