În Israel, nu s-a ajuns la niciun rezultat în vederea formării unui guvern de uniune

În Israel, echipele de negociatori ai partidului de dreapta, Likud, şi ai formaţiunii de centru, Albastru-Alb, nu au ajuns la niciun rezultat în vederea formării unui guvern de uniune. Comisia electorală centrală îi va prezenta, astăzi, preşedintelui statului rezultatul scrutinului legislativ de marţea trecută. Acesta are la dispoziţie o săptămână ca să desemneze un parlamentar, pentru formarea unui nou guvern.

Reporter: Dragoş Ciocîrlan – Negocierile reprezentanților primelor două formațiuni clasate în topul scrutinului legislativ din 17 septembrie, Albastru- Alb și respectiv Likud, au eșuat. Președintele statului, Reuven Rivlin, are la dispoziție o săptămână, începând de astăzi, pentru a desemna un parlamentar în vederea formării noului guvern. Separat, Alianța de centru Albastru-Alb și Partidul de dreapta Likud nu au majoritatea parlamentară necesară pentru a susține un guvern.

Președintele Reuven Rivlin se va întâlni, în această seară, cu Beni Gantz, liderul formațiunii Albastru-Alb. Surse din anturajul președintelui, citate de presă, au evocat posibilitatea nominalizării unui parlamentar, săptămâna viitoare. Tot peste o săptămână, adică miercuri, avocații premierului se întâlnesc cu Avichai Mandelblit, consilierul juridic al Guvernului, în încercarea de a amâna punerea sub acuzare a lui Benjamin Netanyahu. Albastru-Alb a dezmințit că ar fi renunțat la dreptul de veto, într-un guvern de uniune. Într-o declarație comună a negociatorilor celor două părți se arată că a fost o ambianţă bună, dar există un dezacord.

Nu se știe pe cine reprezintă negociatorii lui Netanyahu, Partidul Likud sau blocul de dreapta care include și partidele religioase. Liderul Albastru-Alb, Beni Gantz, a scris pe rețelele de socializare că nu renunță nici la principii, nici la partenerii ideologici./lalexandrescu/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 septembrie