Klaus Iohannis îi cere premierului Viorica Dănciă să retragă nominalizarea Rovanei Plumb pentru funcţia de comisar european

Preşedintele Klaus Iohannis îi cere premierului Viorica Dănciă să retragă de urgenţă nominalizarea Rovanei Plumb, pentru funcţia de comisar european şi să facă o altă propunere cu acordul şefului statului şi cu avizul Parlamentului.

Într-un comunicat publicat după ce s-a anunţat că actuala candidatură a fost respinsă în Comisia juridică a Parlamentului European, preşedintele acuză social-democraţii de acţiuni politice repetate care afectează profund imaginea României în străinătate. Toate formaţiunile politice din opoziţie sunt de aceeaşi părere, dar social-democraţii spun că mai există o serie de etape privind confirmarea Rovanei Plumb.

Reporter: Alina Bordeiaşu – PNL, prin vocea președintelui Ludovic Orban, susține că pe Rovana Plumb nu a recomandat-o nimic pentru această funcție, ea având și probleme de integritate. În opinia liderului liberal, o nouă nominalizare ar trebui făcută după consultarea președintelui Klaus Iohannis și a comisiilor de specialitate din Legislativul de la București.

La rândul său, președintele USR, Dan Barna, susține că este în joc reputația României și i-a cerut șefului statului ca, în virtutea prerogativelor pe care le are, să se implice pentru o nouă propunere.

O reacție a venit și din partea PMP, care îi solicită premierului Viorica Dăncilă să nu vină cu altă propunere pentru funcția de comisar european, întrucât această atribuție trebuie să revină viitorul Executiv, în contextul moțiunii de cenzură.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al UDMR, Hegedüs Csilla, este de părere că Rovana Plumb ar trebui să facă un pas înapoi, iar România să desemneze un candidat cu integritate care să înțeleagă ce se întâmplă în Uniunea Europeană și să aibă sprijin politic pentru funcția de comisar european.

În replică, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat că sunt mai multe etape privind confirmarea Rovanei Plumb pentru postul de comisar european și că oricum PSD are mai multe variante de rezervă dacă va fi cazul./lalexandrescu/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 septembrie