Rusia ar urma să interzică temporar deplasările în străinătate pentru foștii ofițeri de securitate

Comisia pentru securitate și combaterea corupției din Duma de Stat de la Moscova a avizat favorabil un proiect de lege care instituie posibilitatea de a restricționa temporar (până la cinci ani) dreptul de a părăsi Rusia în cazul foștilor angajați ai Serviciului Federal de Securitate (FSB).

Preşedintele comisiei, parlamentarul rus Vasili Piskariov, a explicat pentru Agenţia TASS că deplasările în străinătate pentru foştii ofițeri de securitate pot fi restricționate temporar „în cazurile în care există pericolul unor acțiuni neprietenoase împotriva persoanelor în cauză din partea unor instituţii ale statului străin, precum și în cazul existenţei unor provocări și acte de violență din partea unor grupări infracționale”.

Potrivit politicianului, acest lucru este valabil mai ales în cazul celor care au fost implicaţi în lupta împotriva terorismului internațional, în reprimarea traficului de droguri, a traficului de arme și a altor infracțiuni deosebit de grave. Amendamentul legislativ prevede că „o astfel de restricție poate fi introdusă pe o perioadă de până la cinci ani”. Piskariov a mai explicat că există cazuri în care, în timpul şederii în străinătate, cetăţenii ruşi care fac parte din categoria vizată de amendamentul legislativ sunt reţinuţi şi judecaţi penal de forţele de ordine străine doar pentru faptul că în trecut au fost angajaţi ai serviciilor de securitate ruse”. „Prin urmare, statul este obligat să ia măsuri pentru a-i proteja” – este convins politicianul./sdan/dsirbu

www.tass.ru – 26 septembrie