2019. szeptember 30

Felújítják a Băneasa-i Repülőteret

A bukaresti Országos Repülőtér Társaság ma írja alá az erről szóló szerződést. A munkálatok 11 millió euróba fognak kerülni és nyolc hónapig tartanak, amelyből kettőt a tervezésre, hatot pedig a kivitelezésre szánnak. A szerződés megkötésekor figyelembe veszik azt, hogy a felújított repülőtérnek készen kell állnia az Euro 2020 elnevezésű labdarúgó Európa Bajnokság négy bukaresti mérkőzésére érkezők fogadására. Mint ismeretes, a Băneasa-i Repülőtér 2012 óta nem fogad nagyméretű repülőgépeket. (Rador Hírügynökség)

450.000 dózis influenza-elleni oltóanyagot vásárol az Egészségügyi Minisztérium

Ezt tegnap este jelentette be Sorina Pintea egészségügyi miniszter egy televíziós műsorban. Az oltóanyag előreláthatóan október 10-e után érkezik az országba. A szakminiszter hozzátette, hogy novemberben újabb 500.000 dózis érkezik ugyanebből az oltóanyagból. Ebben az évben az Egészségügyi Minisztérium az Országos Oltásprogram keretében másfél millió dózis influenza-elleni oltóanyagot vásárolt, s ez kétszázezer dózissal több, mint a tavaly beszerzett mennyiség. Az oltóanyagot a fokozott megbetegedési kockázatnak kitett személyek kapják, úgymint krónikus betegségben szenvedők, idős emberek, illetve egészségügyi dolgozók. Mint ismeretes, tavaly 199 halálesetet okozott az influenza. (Radio România Actualităţi)

A Környezetvédelmi Minisztérium megrendelésére 2019 tavaszán készített állománybecslés szerint az országban 6450 és 7200 közötti a vadon élő medvék száma.

Az év eleje óta az ország 13 megyéjéből összesen 73 veszélyesnek tekintett medve kilövésére vagy áthelyezésére nyújtottak be kérést a helyi vadásztársaságok, a minisztérium pedig a beavatkozási kvóták terhére 34 állat kilövését és egy áthelyezését engedélyezte.

A megyékre bontott számok azt jelzik, hogy a Székelyföldet magában foglaló megyékben a legégetőbbek a medvegondok. Hargita megyéből 14 állat kilövésének az engedélyezését kérték a minisztériumtól, és sok kérés érkezett a Kárpátokon kívüli Arges (10), Suceava (10) és Prahova (6) megyéből is, de Arges megyében csak négy és Prahovában csak 3 medve kilövését engedélyezte a tárca, mely a Suceava megyei vadásztársaságok valamennyi kilövési kérését elutasította.

A minisztérium nem közölte az MTI kérdésére a megyékre bontott becsült medveállományt, de a székelyföldi adatok már korábban nyilvánosságra kerültek. A vadásztársaságok által becsült szám Hargita megyében 1900 fölötti, Kovászna megyében 1500-1600 közötti, Maros megyében pedig 1300 körüli. A Hargita és Maros megyei adatokról a Székelyhon portál számolt be június végén, a kovásznaiakat pedig Sebastian Cucu prefektus közölte szeptember elején. A vadgazdálkodási szakemberek vitatják azonban a vadásztársaságok által közölt számok hitelességét. Valószínűsítik, hogy ugyanazt a medvét többen, több helyen is megszámolták az állománybecslés során.

A medvepopuláció megőrzésére vonatkozó, tavaly kibocsátott akcióterv – mely a környezetvédelmi minisztérium honlapján is elérhető – a 2016-os medvebecslés adatait közli. Ekkor a szakemberek úgy vélték, hogy az állomány egyedszáma 6050-6640 közötti. 2016 előtt a környezetvédelmi tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak, ekkor azonban a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta.

A tiltás óta jelentősen megnőtt a medvetámadások száma, és immár az sem ritka, hogy az országutakon, autópályákon vagy a vasúti pályán gázolnak el medvéket. Az akcióterv arról is említést tett, hogy a medvék 69 ezer négyzetkilométeres romániai élőhelyén ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból az optimális egyedszám 4000 lenne. A barnamedvék védelmével is foglalkozó WWF Románia ezt a számot erősen vitatja. A szenátus az e héten megszavazott törvénymódosítással egy ötéves időszakra lehetővé tenné a barnamedvék vadászatát az év bizonyos időszakaiban. Ha a törvénymódosítást a Képviselőház is elfogadja, és az államfő kihirdeti, a medveállományt – a vaddisznókhoz, szarvasokhoz és más, nem szigorúan védett állatokhoz hasonlóan – kilövési kvóta alapján lehetne szabályozni. (Rador Hírügynökség / MTI)

Székely Ervin, RADOR