2019, október 2

Brüsszelben megnyílt az Europalia Művészet elnevezésű nemzetközi fesztivál

Az idei rendezvény tiszteletbeli meghívottja Románia. A hivatalos megnyitóra tegnap került sor, s ezen részt vett Fülöp belga király és Matild királynő is. Az eseményre Brüsszelbe érkezett Klaus Iohannis államfő is. A magasrangú vendégek megnézték a Román Kulturális Intézet (ICR) által szervezett, Constantin Brâncuşinak szentelt kiállítást a BOZAR központban. Az ICR ügyvezető elnöke, Mirel Taloş a közszolgálati rádiónak nyilatkozva elmondta: „Számunkra jól kezdődött az Europalia Művészeti Fesztivál. Megnyitottuk a Constantin Brâncuşi kiállítást, amelynek címe: „A forma szublimációja” (halmazállapot-változása sz. m.). Erről bátorkodom azt mondani, hogy az ICR eddigi legjelentősebb rendezvénye. Számunkra ez olyan logisztikai és szervezésbeli kihívást jelentett, amellyel eddig még nem szembesültünk. Ez az elmúlt 30 év legjelentősebb Brâncuşi-kiállítása. Fontos volt megjelenítenünk azt is, hogy román szobrász alkotásait állítjuk ki, hiszen sokan úgy tudják, hogy Brâncuşi francia művész volt.”

Az elkövetkező négy hónapban az Europalia Fesztiválnak számos rendezvénye lesz a környező országokban is, így Hollandiában, Németországban, Luxemburgban, Nagy Britanniában. Mintegy 250 eseményre kerül, s szinte valamennyi művészeti ág (képzőművészet, zene, színház, film, irodalom stb.) (Rador Hírügynökség)

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) benyújtotta a Viorica Dăncilă vezette kormány elleni bizalmatlansági indítványt

A közel egy hónapig tartó tárgyalások után a PNL-nek sikerült összegyűjtenie 237 aláírást annak érdekében, hogy a parlament megvonja a bizalmat a kormánytól. Ugyanakkor a bizalmatlansági indítványt nem olvasták fel tegnap a két ház együttes ülésén, mert nem volt meg a törvényes működéshez szükséges létszám. Egyelőre még azt sem lehet tudni, hogy mi lesz a kezdeményezés megvitatásának a menetrendje. (Radio România Actualităţi)

A Szociáldemokrata Párt (PSD) Dan Nica európai parlamenti képviselőt jelölte a Romániát megillető európai biztos tisztségére

Erről tegnap döntött a PSD Országos Végrehajtó Bizottsága. A Párt ugyanakkor egy tartalékjelöltet is nevesített Gabriela Ciot személyében, aki jelenleg a külügyminisztérium egyik államtitkára. Az újabb jelölésre azt követően került sor, hogy az Európai Parlament Jogi Bizottsága visszautasította Rovana Plumb jelölését a közlekedésügyi európai biztos tisztségére. (Radio România Actualităţi)

Eltűnt egy Popeşti-Leordeni-i 10 éves kislány

A helyi rendőrséget a szülők riasztották tegnap. A lány tegnap délelőtt 11 óra körül távozott otthonról és azóta nem érkezett haza. A Popeşti-Leordeni-i rendőrség a bűnüldöző szolgálat, a közúti rendőrség és a csendőrség segítségével keresi a kiskorú lányt. A rendőrök egy nyomkereső kutyát is igénybe vettek. A kislány 1,20-1,30 m. magas, válláig érő, hátul összekötött, fekete haja és barna szeme van. Eltűnésekor egy „New York” felíratú fehér blúzt, fekete nadrágot és szürke háncstalpú (espadrilles) cipőt viselt. A rendőrség kéri mindazokat akik felismerik, vagy információval tudnak szolgálni róla, hogy telefonáljanak a 112-es segélyhívó számra, vagy értesítsék a legközelebbi rendőrörsöt. (Rador Hírügynökség)

Ma van az Erőszakmentesség Nemzetközi Világnapja

Az Erőszakmentesség Világnapját minden esztendő október 2-án ünnepeljük. Ezt a napot India javasolta az ENSZ-nek, Gandhinak, a huszadik század egyik legjelentősebb erőszakmentes aktivistájának születésnapja tiszteletére.

A humanista mozgalmak azóta minden évben megünneplik ezt a napot világszerte szemináriumok, konferenciák, demonstrációk, koncertek, műhelyfoglalkozások és ünnepségek, stb. megszervezésével, hogy így hívják fel a figyelmet arra, az erőszakmentesség filozófiája hogyan járulhat hozzá az emberiség fejlődéséhez. Eddigi legnagyobb eseményük a 2009. október 2-án, Új-Zélandon indult és 2010. január 2-án Argentínában befejeződött World March for Peace and Nonviolence (a béke és erőszakmentesség nemzetközi felvonulása) volt. A felvonulás október 2-i, wellingtoni indulását a világ 300 városában ünnepelték meg rendezvényekkel. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador