Revista presei internaţionale – 3 octombrie 2019

Situaţie încordată pe mapamond, şi asta, din mai multe motive. Ca de obicei, presa internaţională se grăbeşte să ofere informaţii şi să caute cauze în acest sens.
Kremlinul a anunţat că „va urmări îndeaproape demersurile Turciei în zona de siguranţă din Siria”. Cotidianul moscovit Kommersant aminteşte că, „marţi, preşedintele Recep Tayyip Erdoğan anunţase că nu are de ales şi va acţiona singur, având în vedere că s-au înregistrat slabe progrese în crearea acestei zone”. În ziarul turc Hürriyet. ministrul apărării, Hulusi Akar, afirmă că, cităm, „zona de siguranţă din nordul Siriei trebuie finalizată rapid, iar Turcia nu are timp de pierdut. Urmărim cu atenţie evenimentele din jurul Eufratului şi suntem gata să intervenim oricând. Nu e o glumă”, a mai spus ministrul turc, citat de acelaşi ziar.
Noi semne de întrebare pare să ridice şi Coreea de Nord. Ziarul american The Washington Post relatează că, „după ce a anunţat reluarea tratativelor pe teme nucleare cu SUA, Coreea de Nord a testat două noi rachete balistice, lansate de la bordul unui submarin”. Cotidianul sud-coreean The Korea Times scrie că, „îngrijorat, ministrul sud-coreean al apărării, Jeong Kyeong-doo, a cerut, ieri, Japoniei să accepte un schimb de informaţii pe tema incidentului”.
Rămânând în estul extrem al Asiei, nu putem ocoli protestele în sprijinul democraţiei din Hong Kong. Un ziar local, South China Morning Post, informează că „China a criticat dur Statele Unite şi Marea Britanie pentru sprijinul arătat protestatarilor”. La rândul său, publicaţia braziliană Folha Online aminteşte că, „în cursul protestelor din Hong Kong, poliţia a împuşcat un activist, respectiv, un elev de liceu în vârstă de 18 ani”. În schimb, presa chineză loială guvernului din Beijing pare să se uite în altă parte: „În vreme ce Hong Kong-ul e bolonav, Macao se însănătoşeşte”, titreză cotidianul chinez Global Times, referindu-se la un alt teritoriu aflat sub administraţie specială. Iar potrivit agenţiei chineze de ştiri Xinhua, cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a Republicii Populare Chineze, preşedintele Xi Jinping a fost cât se poate de clar, subliniind: „Nicio forţă nu va putea submina vreodată statutul Chinei”.
În sfârşit, aşa cum ne-am obişnuit deja, Brexitul britanic rămâne şi el pe prima pagină a ziarelor. Cotidianul La Libre Belgique publică „un aşa-zis proiect de compromis pe care premierul britanic Boris Johnson i l-ar prezenta preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker”. Acelaşi ziar aminteşte că „Johnson a avertizat că, în cazul unui eşec al negocierilor cu UE, el nu va cere Bruxelles-ului o amânare a Brexit-ului”. „Îl poate demite Regina Elisabeta pe Boris Johnson?”, se întreabă prestigiosul ziar britanic Financial Times, care emite următoarea ipoteză: „Evenimentele ar putea deveni rapid neplăcute. Ultima decizie ar reveni însă parlamentarilor, iar suverana are responsabilitatea de a desemna un premier care se bucură de încrederea parlamentului. Aş că decizia finală nu i-ar aparţine dlui Johnson”.

Alexandru Danga, Agenţia de presă Rador