2019. október 4

 Viorica Dăncilă megküldte az államfőnek az ideiglenes miniszterek kinevezésével kapcsolatos újabb javaslatait

Viorica Dăncilă miniszterelnök pénteken memgküldte újabb javaslatait Klaus Iohannis államfőnek az ideiglenes miniszterek kinevezésére. A miniszterelnök a belügyminisztérium vezetését ideiglenesen Gabriel Leş védelmi miniszterre bizná, az igazságügyi minisztériumot Daniel Suciu kormányfő-helyettesre, az oktatási tárcát Nicolae Hurduc kutatásügyi miniszterre, a környezetvédelmi minisztériumot Ioan Denes vizügyi- és erdőgazdálkodási miniszterre, az energiaügyi minisztériumot Niculae Bădălău gazdasági miniszterre és a parlamenttel fenntartott kapcsolatokat a vállalkozásfejlesztési miniszterre, mig Románia stratégiai partnerségéért Alexandru Petrescu miniszterelnök-helyettes felelne. Legutóbbi információk szerint Kluas Iohannis elutasitotta a Viorica Dăncilă által a tanügyi tárca élére javasolt ideiglenes miniszter kinevezését. Másrészt, Ludovic Orban liberális elnök kijelentette, hogy a miniszterelnök hiába tett újabb javaslatokat, mivel kormánya bizalmatlansági indivánnyal úgy is megbukik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.04)

Klaus Iohannis részt vett a nagyszebeni „Lucian Blaga” Egyetem tanévnyitó ünnepségén

„Az oktatás és a kutatás nelkülözhetetlen a tudásalapú gazdaság szempontjából és az egyetlen lehetőség, amely hozzájárul a különbségek csökkentését, amelyek továbbra is tapasztalhatóak Románia és az EU tagállamai között”, hangsúlyozta Klaus Iohannis államfő a nagyszebeni „Lucian Blaga” Egyetem fennállásának 50-ik évfordulója alkalmából szervezett ünnepi rendezvényen. Mint hozzáfűzte: „Egyenlő mértékben kell növekednie az egyetemi oktatás minőségének és az egyetemisták számának. Nemzetközi együttműködési hálózatot kell kiépitenünk és megfelelő számú szakemberrel kell rendelkeznünk a fenntartható gazdasági növekedés ösztönzése érdekében. Ahhoz, hogy Románia – mint fejlett európai állam – sorsa ne kerüljön veszélybe határozottan fel kell lépnünk a korai iskolaelhagyás, az egyetemi végzős hallgatók alacsony száma és az oktatás elégtelen minősége ellen”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.04)

A Romániában élő tunéziai állampolgárok is szavahatnak az országukban zajló elnökválasztáson

A Romániában élő tunéziai állampolgárok péntektől vasárnapig járulhatnak urnákhoz az országukban zajló előrehozott elnökválasztások alkalmából a számukra Bukarestben, Kolozsváron és Temesváron létrehozott szavazókörzetekben, amelyek 8-18 óra között tartanak nyitva. A szavazó listán szereplő 1.137 tunéziai állampolgár több mint 80%-a egyetemista.A választások második fordulóját a külföldön tartózkodó tunéziaiak számára október 11-én, 12-én és 13-án szervezik meg, mig az országban október 13-án kerül sor erre.(RADOR HIRÜGYNÖKSÁG – 10.04)

Az Európai Beruházási Bank megháromszorozza a romániai kis- és középvállalatoknak nyújtott finanszirozások összegét

Andrew McDowell, az Európai Beruházási Bank (BEI) alelnöke által tett bejelentés szerint, az európai bank megháromszorozza a romániai kis- és középvállalatoknak nyújtott finanszirozások összegét. A bankképviselő szerint az alapokat 500 millió euróról 1,38 milliárd euróra növelik, amellyel 5.000 kis- és középvállalatot tudnak támogatni. Andrew McDowell kihangsúlyozta, hogy a BEI Csoport nemcsak finanszirozásokat, de tanácsadói szolgáltatásokat is nyújt a nagyszabású projektek elkőkészitésére és gyakorlatba ültetésére.Mint Eugen Teodorovici pénzügyminiszter megjegyezte, több mint 2.000 romániai kis- és középvállalat részesült mostanig ilyen támogatásba. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.04)

Rozália Gănciulescu