2019, október 4

Az Európai Beruházási Bank (EIB) megháromszorozza a romániai kis- és középvállalatoknak szánt finanszírozást

Ezt tegnap jelentette be a bank alelnöke, Andrew McDonell. A közszolgálati rádió riportere Nicoleta Stoian arról számolt be, hogy az EIB képviselője szerint a banknak a kis- és középvállalatok beruházásaira szánt pénzalapja 500 millió euróról 1,38 milliárd euróra fog növekedni. Ebből a pénzből mintegy 5000 kis- és középvállalatot lehet támogatni. Andrew McDonell hozzátette, hogy a BEI nemcsak finanszírozza ügyfeleit, hanem tanácsadással is segíti őket, annak érdekében, hogy a bonyolultabb projektjeiket előkészítsék, illetve megvalósítsák. A szóban forgó bank máris aláírta a romániai közvetítő pénzügyi szervezetekkel azokat a szerződéseket, amelyek lehetővé teszik a hazai kis- és középvállalatoknak, hogy hozzáférjenek a BEI beruházási hiteleihez. Eugen Teodorovici pénzügyminiszter szerint eddig mintegy 2000 romániai kis- és középvállalat részesült a BEI pénzalapjaiból. (Radio România Actualităţi)

Együttműködési megállapodást írt alá a Román Rádiótársaság (SRR) és a BBC

Az egyezményt a Média 2020 Konferencia keretében tegnap írta alá Graham Ellis, a BBC vezető producere és Georgică Severin, a Román Rádiótársaság elnök-vezérigazgatója. A SRR korábban hasonló megállapodásokat kötött Radio France és a RAI médiatársaságokkal. A tegnapi megegyezés részét képezi a SRR azon stratégiájának, hogy együttműködjék a legrangosabb európai közszolgálati rádiótársaságokkal. A SRR és a BBC az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) ugyanazokat az elveket vallja. Mindkét közszolgálati intézmény azonos értékek alapján áll és fontos küldetésük van, nevezetesen az, hogy tájékoztassák, neveljék, szórakoztassák hallgatóikat nemcsak saját országaikban, hanem az egész világon. (Rador Hírügynökség)

Ma kezdődik Bukarestben az Országos Ingatlanvásár

Az Eseményre a Parlamenti Palotában kerül sor mintegy 100 érdekelt cég részvételével. A háromnapos rendezvény során mintegy 30.000 új lakást, hétvégi házat, telket és irodahelyiséget ajánlanak megvételre Bukarestben, Ilfov megyében, Konstancán és Kolozsváron. A vásárra külföldről is érkeztek vállalkozók, így az érdeklődők ingatlanokat vásárolhatnak Bulgáriában, Spanyolországban és az Egyesült Államokban is. A vásár PR-menedzsere, Cristina Bercea a közszolgálati rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy ez különösen kedvező alkalom mindazok számára, akik ingatlant szeretnének vásárolni. „Ha megvizsgáljuk az ingatlanpiacról kiadott legutóbbi jelentést, akkor azt tapasztaljuk, hogy az átlagos négyzetméterenkénti ár a második évnegyedben mindössze 0,4%-al növekedett az első évnegyedhez képest, ami azt jelenti, hogy az árnövekedés lelassult. Azt senki nem láthatja előre, hogy a jövőben csökkennek-e az árak vagy sem, de ha csak a jelenről beszélünk, akkor azt kell megállapítanunk, hogy ez egy kedvező pillanat a vásárlásra, különösen az Országos Ingatlanvásáron az, amely mától kezdődően vasárnapig látogatható, amikor a látogatók jelentős kedvezményeket kaphatnak. Ami a fővárost illeti, a legolcsóbb ingatlanok a város déli részén találhatók. Itt egy garzonlakás 35.000 euróba kerül. Egy kétszobás lakást 43.000 euróért lehet megvásárolni, míg egy három szobás tömbházlakás ára 56.100 euró. A főváros legdrágább része az északi körzet, pontosabban a Pipera negyed, ahol egy garzonlakás 65,200 euró, egy kétszobás lakás 70.900 euró, egy három szobás pedig 119.000 euró”. (Radio România Actualităţi)

Házkutatások a főváros Petricani – Lacul Tei negyedében

A rohamrendőrök ma reggel szálltak ki több lakáshoz. Az akció célja az, hogy megtalálják azt a férfit, akit egy az Alkotmány Téren történt gyilkosság elkövetésével gyanúsítanak. A házkutatások után a rendőrségen kihallgatásokra kerül sor. Emlékeztetünk rá, hogy vasárnap este egy személy bejelentést tett a 112-es számú segélyhívón. Elmondta, hogy verekedés tört ki több személy között az Alkotmány Téren, a Parlament épülete előtt. Az összetűzés nyomán egy férfi meghalt, egy másik pedig megsebesült. A nyomozást ebben az ügyben Bukaresti Törvényszék mellett működő ügyészség és a rendőrség gyilkossági csoportja folytatja.

Székely Ervin, RADOR