2019. október 7

Az uniós bel- és igazságügyi miniszterek Luxemburgban üléseznek

Az Európai Unió tagállamainak bel- és igazságügyi miniszterei az igazságszolgáltatás, a szabadság és a biztonság EU-n belüli megerősitésével kapcsolatos fontos kérdéseket vitatnak meg. Ez lesz a Bel- és Igazságügyi Tanács első nem hivatalos munkaülése, amely a finn EU-elnökség alatt zajlik, tájékoztatott közleményében a bukaresti igazságügyi minisztérium. A két napig tartó összejövetelen a szakminiszterek a korrupció leküzdéséről és a határokon átivelő bűnözésről, az Európai Ügyészség létrehozásáról és az Európai Uniónak az Emberi Jogok Európai Bíróságához (CEDO) való csatlakozásáról tárgyalnak. Ugyanakkor teritékre kerülnek az online felületen elterjed, gyűlöletre úszitó diszkurzusok leküzdése és a személyes jellegű adatok védelmezése. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.07)

Az elmúlt évhez képest megduplázódott a kibertámadások száma Romániában

Az európai államopolgárok több mint fele a digitális fenyegetések célpontjának tekinti magát, mig az európai vállalatok nagyrészét legkevesebb egyszer kibertámadás érte 2018-ban, derült ki a „Globális kiberbiztonsági kihívások” témakörrel bukarestben szervezett konferencián ismertetett adatokból. A Kiberbiztonsági Incidensek Válaszközpontja (CERT-RO) által szervezett értekezlet részvevői úgy vélték, hogy e téren a lakosságot és a vállalatokat jobban fel kell késziteni, éberségre és rugalmasságra kell ösztönözni, hiszen a cégek csaknem háromnegyede a minimális tudással sem rendelkezik, ami a kiber-kockázatokat illeti. A szakértők szerint a Romániában jelzett kibertámadások száma az idén megduplázódott az elmúlt évhez képest.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.07)

A mobiltelefon vezetés kézben való használatát több mint 1.000 lej pénzbirsággal sújtják

A Román Rendőrség emlékeztetett, hogy a hét végén hatályba helyezik a közúti közlekedésre vontakozó jogszabályok módositásait, melyek értelmében a mobiltelefon vezetés közben való használatát több mint 1.000 lej pénzbirsággal sújtják, mi több, a hajtási engedély 30 napra való felfüggeszésével bűntetik. A napokban a rendőrség figyelmeztető akciót szervez a közútakon, a sofőröket megállitják és figyelmeztetik az új szabályokra, amelyeket október 12-én helyeznek hatályba.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.07)

Nyolcvan évvel ezelőtt avatták fel az első rádióállomást Kisinyóvban

Október 8-án nyolcvan éve lesz annak, hogy Kisinyóvban felavatták az első rádióállomást, a Radio Chişinău néven is ismert Radio Basarabia stúdiót.Az abban az időben a legmodernebbnek számitó felszerelésekkel ellátott rádió mindössze 300 napon át működött, pontosabban 1940 júniusáig, amikor a szovjet hatalom kezébe került, majd egy évre rá a visszavonuló Vörös Hadsereg felrobbantotta az épületet. A Radio Basarabia utódja, a Radio România Chişinău ünnepi esemény keretében eleveniti fel az első román rádió állomás létrehozását, Besszarábiában. Az eseményen részt vesz Georgică Severin, a Román Rádiótársaság elnök-vezérigazgatója is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.07)

Felmelegedik az idő a következő két hétben

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) október 7-e és 20-a közötti időszakra kiadott előrejelzése szerint a következő két hétben felmelegedik az idő. Erdélyben, a jelzett időszakban, a hőmérséklet eléri a 18-19 Celsius fokot is. A Bánságban és a Körösök vidékén az első két napon13-14 Celsius-fok körül alakulnak a nappali csúcsértékek, majd gyors felmelegedés következik, amikor a hőmérő 21-25 Celsius fokot is mutat.Máramarosban, az emlitett időszak végén, napközben 21 Celsius-fok körüli értékek lesznek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.07)

Rozália Gănciulescu