Premierul Dăncilă a participat la Forumul Regional, organizat de PSD, cu tema „Integrarea Balcanilor de Vest în Uniunea Europeană”

Realizator: Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a semnat astăzi Declaraţia Comună de la Bucureşti şi Acordul de Cooperare între Partidul Social Democrat şi partidele de centru-stânga din Balcani. Documentele au fost semnate la Forumul Regional organizat de PSD cu tema „Integrarea Balcanilor de Vest în Uniunea Europeană”. Carmen Gavrilă a urmăreşte evenimentul şi relatează.
Reporter: La Forumul regional cel mai des exprimate au fost avertizările că este timpul ca Uniunea Europeană nu doar să nu marginalizeze politica de extindere, ci chiar să intensifice discuțiile privind integrarea Balcanilor de Vest. Iar ca argument a fost invocată istoria ocaziilor pierdute pentru ca Europa să fie cu adevărat Unită, lucru imposibil fără Balcanii de Vest. Uniunea Europeană oferă o combinație unică între democrație și prosperitate – au fost de acord toți vorbitorii, dar a tras atenția premierul Viorica Dăncilă, nu trebuie ignorate acţiunile agresive ale Rusiei în Balcani.
Viorica Dăncilă: A nu decide acum integrarea Balcanilor de Vest într-o formulă credibilă și cu agenda previzibilă ar fi o greșeală strategică majoră, în condițiile în care Uniunea Europeană nu mai este singurul jucător din Balcanii de Vest.
Reporter: Trebuie spus că în mai puțin de 10 zile Macedonia de Nord și Albania ar putea primi de la Uniunea Europeană o invitație de începerea negocierilor de aderare. Între timp Muntenegru tocmai a semnat cu Uniunea un acord de colaborare pentru controlul granițelor./ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (8 octombrie)