2019. október 9

Ramona Mănescu – Románia továbbra is a legőszintébb és a legelkötelezettebb partnere lesz a jövőben is Moldova Köztársaságnak

Románia, az Európai Unió szintjén, Moldova Köztársaság legőszintébb és legelkötelezettebb partnere lesz a jövőben is, nyilatkozta Kisinyóvban Ramona Mănescu külügyminiszter. Ramona Mănescu kisinyóvi kollégájával, Nicu Popescuval közös ütemtervet irt alá az energetikai rendszerek összekapcsolásáról, a biztonságról, szállitási infrastruktúráról, mezőgazdaságról, oktatásról és belügyekről, mely területeken Románia komoly támogatást nyújt Moldova Köztársaságnak.A két miniszter a Románia és Moldova Köztársaság között megepitendő hid fontosságáról is beszélt, valamint a  roaming díjak eltörlésének lehetőségéről és a Iaşi-Ungheni közötti gázvezeték megépitéséről. A felek a trandnyeszteri helyzet rendezését is megvitatták, Moldova Köztársaság nemzetközileg is elismert határai belül. Kisinyóvi látogatása során Ramona Mănescu a moldáv miniszterelnökkel, Maia Sanduval is találkozik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.10)

Klaus Iohannis államfő a Călăraşi megyei Gălbinaşi-i 1. számú Gimnáziumban tett látogatást

Klaus Iohannis államfő a Călăraşi megyei Gălbinaşi-i 1. számú Gimnáziumban tett látogatást, ahol elbeszélgetett a „Roma Education” Alapitvány oktatási szakértőivel, akik tiz évvel ezelőt kezdék meg munkájukat ebben az iskolában. Az államfő méltatta az alapitvány tevékenységét, amely különböző projektek révén hozzájárul a minőségi oktatáshoz való hozzáféréshez, egyenlő esélyt teremtve a roma gyermekek számára is. Mint az alapitvány képviselői megjegyezték, a roma gyermekek száma meghaladja a 70%-ot. A Gălbinaşi-i iskolában a tavaly kezdték meg a „Kompetencia, innováció és szakmaiság az oktatásban” elnevezésű projekt gyakorlatba ültetését, amelyet a 2014-2020 közötti időszakra érvényes Humán Erőforrás Fejlesztés Operatív Program révén az Európai Szociális Alapból finansziroznak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.10)

Növekedett a 40 év alatti gazdálkodók száma

A fiatal gazda programoknak köszönhetően jelentősen megnövekedett a 40 év alatti gazdálkodók száma, nyilatkozta Petre Daea mezőgazdasági miniszter a mezőgazdászok bukaresti fórumán. Mint hozzáfűzte, az olajos magvak és gabonatermés az utóbbi tiz évben megduplázódott. Petre Daea nagyraértékelte, hogy a gazdálkodók a szubvenciókat mezőgazdasági gépek és traktorok vásárlására forditottak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.10)

A román hatóságok 40-80 vonat vásárlását tervezik

Románia 15 év után 40-80 vonatot tervez vásárolni. Az első szakaszban a román hatóságok rendelkezésére több mint 250 millió euró áll. A Vasúti reform megvalósitásáért felelős hatóság három ajánlatot kapott az egymilliárd euróra tehető szerződésre, amely jelenleg a Konesztációkat megoldó Országos Tanács asztalán van. Az új vonatokat a Román Vasúttársaság (CFR) utasszállító részlege és a magán vasúti társaságok között osztják szét, közölte Gigi Gavrilă, a vasúti reform-hatóság elnöke. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.10)

A belügyminiszter elmarasztalta a korvettek román hadsereg általi megvásárkásának egy dán csoport általi megakadályozását

Gabriel Leş védelmi miniszter szerdán elmarasztalta a Damen dán csoport ama rendithetetlen kitartását, amellyel megakadályozni próbálja korvettek román hadsereg általi vásárlását.A Facebook közösségi oldalon közölt bejegyzésében a miniszter megjegyezte: „Elfogadhatatlan, hogy Románia és a NATO biztonsági érdekeit egyes vállalatok, ködös érdekektől fűtve, feláldozzák a profit utáni hajszájukban.”Kedden, alapfokon elutasiotta a biróság a Damen holland csoport fellebbezését, amellyel a multifunkcionális korvettek megvásárlására hivatott szerződés román hadseregnek való odaitélését próbálta megakadályozni. A húzavona ezzel nem szünik meg, mivel a holland csoport már bejelentette, megfellebbezi a birósági döntést”, jegyezte meg Gabriel Leş.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.10)

Rozália Gănciulescu