2019. október 10

Megbukott a kormány

A parlament két házának együttes ülésén ma elfogadták az ellenzék által a Viorica Dăncilă vezette kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. A kezdeményezés mellett a Nemzeti Liberális Párt (PNL), Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), az RMDSZ és részben a Liberális Demokrata Szövetség (ALDE) képviselői, valamint néhány szociáldemokrata honatya szavaztak. A bizalmatlansági indítvány mellett 238-an szavaztak, a Szociáldemokrata Párt (PSD) nem vett részt a szavazáson. Az alkotmány értelmében ebben a helyzetben Klaus Iohannis államfőnek tárgyalásokat kell folytatnia a parlamenti pártokkal, majd meg kell bíznia egy személyt a kormányalakítással. Amennyiben a parlament bizalmat szavaz az illető személy által beterjesztett kormányprogramnak és a kormány személyi összetételének, akkor hivatalba lép az új kormány, amennyiben nem, úgy a köztársasági elnök új megbízást kell, hogy adjon ugyanannak, vagy egy másik személynek, Ha a parlament másodszor sem szavaz bizalmat a kijelölt kormányfőnek, kormányának és programjának, akkor az elnöknek lehetősége van arra, hogy feloszlassa a parlamentet, vagy további javaslatot tegyen a parlamentnek. (Rador Hírügynökség)

Ma megnyílt az őszi Bukaresti Autószalon

Az érdeklődők 11 napon át tekinthetik meg a fővárosi Romexpo kiállítási komplexumban a legújabb autócsodákat. A gyártók az idén városi autókat, terepjárókat, hibridautókat, elektromos autókat, alkatrészeket és kiegészítőket állítottak ki. A rendezvény fő-szervezője, Sorin Rădăcineanu a közszolgálati rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy a kiállításon több mint 30 gépkocsi-modellt lehet megtekinteni, mintegy 400 autómárka képviselteti magát, a járművek számára forgalmazott kiegészítőket gyártó cégek közül pedig több mint 1500-an jöttek el az Autószalonra. A látogatók ritka autókülönlegességeket, sok lóerős exkluzív luxuskocsikat is megtekinthetnek. Nem hiányoznak a rendezvényről a veterán autók sem. „Érdekes, de drága autókat is felvonultatunk” – mondta Sorin Rădăcineanu. (Radio România Actualităţi)

Megemlékeztek a Holokauszt áldozatairól

A tragikus eseményekre nemcsak a fővárosban, de az ország más városaiban is megemlékeztek a Holokauszt áldozatainak emléknapján. Bukarestben az elnöki hivatal, a kormány, a parlament, a civil szervezetek és a hazánkban működő diplomáciai testületek egy részének képviselői délelőtt 10.00 órakor megkoszorúzták a Holokauszt áldozatainak emlékművét. A fővárosi megemlékezést az Országos  „Elie Wiesel” Intézet szervezte, amelyiknek feladata a Holokauszt tanulmányozása. Az esemény kapcsán a közszolgálati rádiónak interjút adott az intézet igazgatója, Alexandru Florian, aki elmondta, hogy tervbe vették a Holokauszt múzeumának létrehozását, amelynek megnyitása négy év múlva esedékes. (Radio România Actualităţi)

Mintegy 300 ezer Nagy Britanniában dolgozó román állampolgár folyamodott az úgynevezett „letelepedett” státus megszerzéséért

Ezt Románia Londoni Nagykövetsége közölte tegnap a brit belügyminisztérium adatainak alapján. Az új státusra azoknak az EU tagországokból az Egyesült Királyságba érkezett és ott dolgozó személyeknek van szükségük, akik 2020 december 31-e után is a szigetországban kívánnak életvitelszerűen tartózkodni, abban az esetben, ha Nagy Britannia megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból. (Rador Hírügynökség)

Egy lugosi diák megverte a tanárát

A magiszter kórházba került. Az elkövető az „Aurel Vlaicu” Technológiai Gimnázium egyik kilencedik osztályos diákja volt, akinek a tanára – úgymond tréfából – adott egy taslit mert szünetben dohányzáson kapta. A diák ekkor csúnyán beszélt a tanárával és megütötte azt. Az incidenst rögzítették az iskola térfigyelő kamerái, a felvételeket pedig tanulmányozás végett átadták a hatóságnak.

Aura Danielescu, a Temes Megyei Tanfelügyelőség vezetője azt nyilatkozta, hogy a sajtóból értesült a történtekről és tájékoztatást kért az iskola vezetőségétől. A közszolgálati rádió helyi tudósítója, Alina Bujancă elmondta, hogy a szóban forgó diák családpótló gondozásba helyezett, osztályismétlő és már korábban is voltak viselkedési problémái. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador