Parlamentul a adoptat cu 238 de voturi „pentru” moţiunea de cenzură împotriva Guvernului. Astfel, mandatul cabinetului Viorica Dăncilă încetează, iar acum îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice până la depunere jurământului de membrii noului Guvern, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.
Reporter: Iulia Gherman – Premierul Viorica Dăncilă a declarat că toate partidele din opoziție, inclusiv câțiva social-democrați s-au aliat împotriva Executivului și au votat moțiunea de cenzură. Ea a spus în perioada imediat următoare PSD se va concentra asupra alegerilor prezidențiale.
Viorica Dăncilă: Plecăm cu datoria împlinită. Le doresc celorlalți să vină în plen cât mai repede, cu o nouă formulă guvernamentală și cu un guvern. Fac apel la președintele României să nominalizeze cât mai curând un premier, astfel încât să își asume guvernarea.
Reporter: Președintele PNL, Ludovic Orban a precizat că România are nevoie de proiecte serioase și de un guvern care să dea dovadă de corectitudine:
Ludovic Orban: Începe o perioadă de construcție, începe o perioadă de modernizare, începe o perioadă în care guvernul va fi readus în serviciul cetățeanului, o perioadă în care fiecare cetățean român poate să aspire cu legitimitate la îndeplinirea tuturor drepturilor și libertăților sale și la şansa de a reuși în viață.
Reporter: Liderul PRO România, Victor Ponta, a declarat, la rândul său, că va propune social-democrațiilor o strategie comună la alegerile prezidențiale, respectiv susținerea candidaturii lui Mircea Diaconu.
Victor Ponta: Cred că ar trebui să ne așezăm la masă, să înțelegem că această conducere cu doamna Dăncilă s-a terminat, să susținem împreună un candidat comun în turul 2, şi anume pe domnul Diaconu, care să fie un contracandidat puternic pentru Klaus Iohannis, și să încercăm să reconstruim o guvernare, așa cum am promis în 2016.
Reporter: Liderul USR, Dan Barna, a subliniat că reprezentanții partidului susțin în continuare ideea alegerilor anticipate:
Dan Barna: Dacă colegii de la PNL vor decide să își asume o guvernare minoritară, vom susține parlamentar această guvernare – este poziția noastră consecventă şi constantă, pe obiectivele pe care USR le-a avut mereu în spațiul public în ultimele luni și ultimii ani: fără penali în funcții publice, primari în două tururi – obiectivul principal pentru perioada electorală, care urmează legile justiție, toate acele elemente care au adus România în această criză.
Reporter: Președintelui UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că în perioada următoare trebuie pregătit bugetul pentru anul viitor şi rectificat bugetul actual pentru ca primăriile și Consiliile Județene să nu intre în impas. Potrivit Constituției, până la depunerea jurământului de membrii noului executiv, Guvernul Dăncilă va îndeplini numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice./amirea/denisse

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (10 octombrie)