2019. október 11

Klaus Iohannis egy átmeneti politikai kormány megalakulását szorgalmazza

Romániának egy átmeneti politikia kormányra van szüksége, amely mielőbb munkához tud látni, nyilatkozta Klaus Iohannis államfő, megjegyezve, hogy legkésőbb keddig megnevezi a miniszterelnök-jelöltet, aki nem lesz a Szociáldemokrata Párt (PSD) tagja. Az államfő szerint világos, hogy a „dolgok egy liberális kormány irányában mutatnak”. Klaus Iohannis fontosnak nevezte az átmeneti jellegű új kormány beiktatását. Ennek a kormánynak kell előkészitenie a jövő évi költésgvetést és biztositania az elnökválasztások jó körülmények közötti megszervezését, hangsúlyozta az államfő, hozzáfűzve, hogy nem kerül sor a nyugdijak és fizetések lefaragására.(RADOR HIRÜGYNÖKSLG – 11.10)

Az RMDSZ ellenzi az előrehozott választásokat

Az RMDSZ nem támogatja, hogy előrehozott parlamenti választásokat provokáljanak ki, miután az ellenzék megbuktatta a szociáldemokrata Dăncila-kormányt, mert ez azt jelentené, hogy jövő tavaszig ideiglenes kormány vezetné az országot, nem lenne megszavazott költségvetés és Romániának hónapokig nem lenne parlamentje. Az RMDSZ álláspontját Kelemen Hunor szövetségi elnök ismertette pénteken az elnöki hivatalban, ahol Klaus Iohannis államfő a parlamenti frakciókkal egyeztet az új kormány megalakítása érdekében.Az RMDSZ elnöke rámutatott: jövő február előtt nem lehetséges előrehozott parlamenti választásokat szervezni, a parlamentet leghamarabb – az új államfő beiktatása után – decemberben lehet feloszlatni. Az előrehozott választátások kiprovokálása – amihez a parlamentnek az államfő két egymást követő miniszterelnök-jelöltjét el kellene utasítania – azt jelentené, hogy a jövő évi állami költségvetést júniusig nem lehet elfogadni, tehát az önkormányzatoknak még később lesz elfogadott költségvetésük.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.10)

A Romániai Municípiumok Egyesülete aggodalmának adott hangot a jelenlegi politikai helyzet miatt

A Romániai Municípiumok Egyesületének vezetősége aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a jelenlegi politikai helyzet hatással lesz a jövő évi költségvetés jóváhagyására. Robert Negoiţă, az egyesület elnöke pénteken, Nagyszebenben felhivta a figyelmet, hogy a költségvetés jóváhagyásának elodázódása miatt több polgármesteri hivatal pénz nélkül marad és képtelen lesz kifizetni az alkalmazottak béreit. Negoiţă nyilatkozata a Romániai Municípiumok Egyesülete Igazgatótanácsának nagyszebeni ülésén hangzott el. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.10)

Az első nyolc hónapban  5,3 százalékkal nőttek az új ipari megrendelések

Az új ipari megrendelések 5,3 százalékkal nőttek az első nyolc hónapban a tavalyi év azonos időszakához képest, közölte az országos statisztikai intézet pénteken.A növekedés elsősorban a tartós fogyasztási cikkeknek köszönhető, amelyekre az új megrendelések 12,8 százalékkal nőttek.Augusztusban az új ipari megrendelések 1,3 százalékkal nőttek a tavalyi év nyolcadik hónapjához mérten, ugyanakkor júliushoz képest 13,5 százalékos visszaesést jegyeztek fel. A statisztikai intézet ugyancsak pénteken közölte, hogy az iparban működő vállalatok árbevétele 5,8 százalékkal nőtt az első nyolc hónapban a tavalyi év azonos időszakához viszonyitva. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.10)

Rozália Gănciulescu, RADOR