Campanie electorală dură în Ungaria

Duminică în Ungaria vor avea loc alegeri locale. Campania electorală este deosebit de dură. Este posibil ca partidul de guvernământ să piardă oraşe importante, inclusiv Budapesta.

Pe măsură ce se apropie ziua votului, campania electorală din Ungaria devine din ce în ce mai contondentă. Presa de opoziţie a arătat că în mai multe localităţi angajaţii autorităţilor locale erau mobilizaţi să rupă afişele candidaţilor opoziţiei. În data de 11 septembrie poliţia a efectuat o percheziţie la sediul de campanie al lui Pikó András, candidatul la funcţia de primar al sectorului 8 al capitalei ungare, care este susţinut de toate partidele de opoziţie. În urma acestui incident, sute de persoane au demonstrat în Budapesta solicitând încetarea folosirii poliţiei în scopuri politice. Însuşi Pikó a declarat atunci că în mod cert poliţia maghiară este folosită în urma unei calomnii politice. Se pare că Pikó a avut dreptate, pentru că după trei săptămâni poliţia a clasat cauza, motivând că fapta pentru care s-au pornit cercetările nu există. Cazul Pikó a arătat că alegerile locale au o miză uriaşă, chiar şi în condiţiile în care guvernul deține o majoritate confortabilă în parlament. Tocmai această situaţie este invocată de către politicienii puterii. Primarul municipiului Eger, Habis László a declarat că în cazul în care candidatul opoziţiei va câştiga alegerile locale, atunci guvernul nu va mai sprijini oraşul – scrie ziarul local Egri ügyek. Tot în același sens – dar mai voalat – a vorbit şi primarul general al Budapestei, Tarlós István, care a declarat într-o emisiune televizată că opoziţia se comportă de parcă după doar o zi de la alegerile locale mandatul guvernului ar înceta. Candidaţii partidului de guvernământ din mai multe localităţi – inclusiv în capitală – au distribuit gratuit cartofi, pentru populaţie. Din această afacere nu au câştigat doar politicienii puterii, ci şi fermierii din Secuime, pentru că – potrivit informaţiilor portalului 444.hu cartofii ieftini au fost aduşi din România, din judeţul Harghita, unde mulţi proprietari nu reuşesc să-și vândă cartofii, şi în aceste condiţii oferă produsele mai ieftin decât producătorii din Ungaria.

Cele mai dure momente însă au apărut în finalul campaniei electorale. În data de 28 septembrie în spaţiul virtual a apărut o înregistrare video în care primarul socialist din Budaörs, Wittinghoff Tamás poate fi recunoscut în timpul ce întreține un act sexual cu o prostituată. Edilul a recunoscut că el este protagonistul videoclipului, însă a susţinut că a fost înşelat, pentru că iniţial s-a dus doar pentru un masaj la o maseuză care i-a fost recomandată, dar că aceasta l-a sedus, iar el a căzut în această capcană. Wittinghoff a adăugat că a ştiut despre existenţa înregistrării, cu care au încercat să-l şantajeze şi că a făcut un denunţ la poliţie în acest caz – scrie portalul Infostart. Imediat după acest scandal, un blogger a publicat un alt videoclip, în care primarul municipiului Győr, Borkai Zsolt (fost campion olimpic la gimnastică) poate fi recunoscut când se afla în compania mai multor prostituate şi consuma cocaină. Amploarea acestui scandal a devenit şi mai mare, după ce portalul de investigaţie Átlátszó a aflat circumstanţele evenimentului. Borkai şi prietenii săi, printre care avocatul acestuia s-au dus cu un avion particular la Dubrovnik, unde au închiriat un yacht de lux. Acolo au fost făcute filmările compromiţătoare. Fetele au fost aduse de la Budapesta şi fiecăreia i s-au plătit 1,5 milioane de forinţi (aproximativ 20.500 de lei). Există o suspiciune rezonabilă că distracţia primarului a fost plătită de anumiți oameni de afaceri care au fost favorizaţi cu ocazia unor achiziţii publice. Borkai a negat inițial acuzaţiile, după care însă a fost nevoit să recunoască autenticitatea filmărilor. Este greu de apreciat în ce măsură aceste demascări – obţinute cu metode specifice serviciilor secrete – vor conta în influenţarea votului de duminică. De altfel, opoziţia se teme că Fidesz are posibilitatea să falsifice rezultatul alegerilor, după ce firma care deține softul folosit pentru numărarea voturilor a fost cumpărată de cel mai bogat om al Ungariei şi prietenul din copilărie al premierului Orbán Viktor, primarul din Felcsút (localitatea de naştere a prim-ministrului), Mészáros Lőrinc.

Duritatea deosebită a campaniei se poate explica prin miza foarte mare a alegerilor. După nouă ani de guvernare Fidesz, pentru prima dată s-a întâmplat anul acesta că opoziţia fragmentată s-a unit în cele mai multe localităţi – inclusiv la Budapesta – şi primul rezultat al solidarităţii lor s-a văzut la alegerile europarlamentare, unde Fidesz – deşi a câştigat – a obţinut un scor sub aşteptări. Totodată după nouă ani de guvernare, Fidesz a început să se erodeze. Sondajele arată că în cele mai mari oraşe scorul dintre Fidesz şi candidaţii opoziţiei este foarte strâns. Desigur, eventuala victorie a opoziţiei în aceste alegeri nu ar schimba raporturile de forţe din parlament, Fidesz ar rămâne stăpân pe cele mai multe instituţii ale statului însă – aşa cum a arătat Novák Zoltán, activistul organizaţiei civice Méltányosság Központ – s-ar destrăma mitul invincibilităţii lui Orbán Viktor.

Székely Ervin, Rador