EURONEWS: România: Parlamentul a votat moţiunea de cenzură împotriva guvernul premierului social-democrat Dăncilă

În România, Parlamentul a votat moţiunea de cenzură împotriva guvernului condus de premierul social-democrat Viorica Dăncilă. 238 de deputați au votat în favoarea moțiunii de încredere prezentată de opoziție, cu cinci mai mult decât minimul de 233 necesare.

Criza era în aer deja după abandonul majorității de către liberalii de la Alde și atacurile din partea celuilalt partid de centru-stânga, Pro România, al fostului premier Victor Ponta.  Se aşteaptă, prin urmare, demisia premierului Dăncila și imediat după aceea, se va opta pentru un guvern tehnic, care va conduce țara până la alegerile parlamentare de anului viitor, sau până la alegerile anticipate.

Potrivit multor români din țară, ultima confruntare politică reprezintă încă un semn al modului în care administratorii sunt din ce în ce mai deconectați de societate: educația și asistența medicală sunt subiectele prioritare, însă, cu toate acestea, nici o forță politică nu pare să le abordeze cu adevărat.

Potrivit analistului Andrei Ţăranu, „ne confruntăm cu o criză structurală, o criză pe care politicienii nu sunt capabili să o înfrunte. Acesta este motivul pentru care ne propun mici crize ușor de rezolvat într-un timp relativ scurt, fără a înfrunta probleme mai dureroase care așteaptă să fie abordate” .

”Am împiedicat Partidul Social Democrat să facă rău țării”, a declarat Ludovic Orban, liderul partidului de opoziție liberală, care a condus moțiunea de cenzură. Opoziția are acum la dispoziţie zece zile pentru a numi un nou premier care va avea nevoie de aprobarea președintelui centrist, Klaus Iohannis, înainte de a trece la examinarea parlamentului.

Analiștii se așteaptă ca noul guvern să se formeze în jurul Partidului Liberal; însă opoziția este fragmentată, iar unele forțe ar prefera să meargă imediat la urne. Următoarele alegeri parlamentare ar fi programate pentru sfârșitul anului 2020. Deoarece alegerile prezidențiale vor avea loc peste o lună, legea spune că nu pot exista alegeri anticipate în ultimele șase luni.

Social-democrații au ajuns la putere la începutul anului 2017. Funcţionarii UE și SUA au criticat puternic guvernul Dăncilă din cauza revizuirii sistemului judiciar, considerat o amenințare la statul de drept și pentru anularea legislației anticorupție.

https://it.euronews.com/2019/10/10/romania-sfiduciato-il-governo-del-premier-socialdemocratico-dancila

Traducerea: Cătălina Păunel

EURONEWS: (Italia), 10 octombrie 2019