Preşedintele Klaus Iohannis va anunța cel târziu marți noul premier

Şedinţa de astăzi de la ora 13:00, de la Palatul Victoria, ar putea să fie şi ultima a Cabinetului Dăncilă, în condiţiile în care preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că cel mai târziu mâine va desemna candidatul pentru postul de prim-ministru. O nouă serie de consultări cu partidele parlamentare ar urma să aibă loc astăzi la Cotroceni, dar deocamdată Preşedinţia nu a anunţat niciun calendar al discuţiilor. Viitorul executiv ar urma să fie unul politic, de tranziţie, iar după consultările de săptămâna trecută, preşedintele a declarat că se conturează deja varianta unui guvern PNL sau constituit în jurul acestui partid. Calendarul dorit de şeful statului pentru instalarea noului guvern este destul de strâns, însă cele mai multe partide parlamentare au pus deja condiţii în schimbul votului pentru învestitură. Andrei Şerban urmăreşte subiectul şi are detalii în radiojurnal.
Reporter: Andrei Şerban – Președintele Klaus Iohannis a anunțat că dorește să instaleze de urgență un nou guvern, pe care l-a numit de tranziție.
Klaus Iohannis: Intenționez să fac repede o desemnare. Cel târziu marți voi desemna un prim-ministru, care va veni în Parlament cu o propunere de guvern. Nu voi desemna un personaj din PSD.
Reporter: După consultările de la sfârșitul săptămânii trecute de la Palatul Cotroceni cu partidele politice parlamentare, cele mai multe șanse pentru a forma un nou guvern le are Partidul Național Liberal, iar liderul acestuia, Ludovic Orban, ar putea ocupa funcția de prim-ministru. Şi ALDE a anunțat că este normal ca liberalii să propună viitorul guvern, pentru că au inițiat moțiunea de cenzură şi a anunțat că îi va susține în Parlament, dar cu anumite condiții. USR doreşte alegeri anticipate şi vrea ca viitorul executiv să le organizeze la începutul anului viitor. Împotriva alegerilor anticipate s-au pronunțat PMP și UDMR. Ultimii vor face o propunere de prim-ministru președintelui Klaus Iohannis, iar PMP dorește ca noul executiv să adopte o ordonanță de urgență prin care primarii să fie aleși în două tururi de scrutin. PRO România nu exclus o eventuală participare la guvernare. La consultările de la Palatul Cotroceni nu a participat PSD. Liderul acestuia, Viorica Dăncilă, a anunțat ulterior că va susține un guvern format de PNL, dacă acest partid va semna Pactul pentru bunăstarea românilor.
Viorica Dăncilă: Dacă, într-adevăr, nu vor să taie pensiile și salariile, să semneze Pactul pentru bunăstarea românilor și atunci le vom acorda credibilitate. Să fie desemnat cât mai repede un premier.
Reporter: Reamintesc că liberalii, în declarațiile din ultimele zile, au anunțat că nu vor reduce salariile și pensiile dacă vor forma viitorul executiv./denisse

RRA – 14 octombrie