Donald Trump i-a solicitat omologului său turc să înceteze ofensiva declanșată în Siria

Președintele SUA, Donald Trump, a aprobat impunerea unor sancțiuni împotriva Turciei din cauza atacului lansat împotriva forțelor kurde în nord-estul Siriei.

SUA vor majora, de asemenea, taxele vamale aplicate importurilor de oțel turcesc și vor stopa negocierile privind convenirea unui acord comercial.

Vicepreședintele SUA, Mike Pence, a anunțat că Donald Trump a purtat o convorbire telefonică cu liderul turc pentru a solicita încetarea imediată a focului.

Mike Pence a transmis reporterilor de la Casa Albă că dorința președintelui Trump de a retrage soldații americani din regiune nu a semnificat o undă verde pentru ca Turcia să invadeze Siria. „Domnia sa a afirmat încă din perioada campaniei electorale că dorește să pună capăt războaielor care nu se mai termină. Și a apărut o oportunitate de a aduce acasă soldații, iar venirea acasă a trupelor americane a fost dintotdeauna o prioritate a acestui președinte. Dar acest lucru nu a însemnat că acest președinte, sub nicio formă, încurajează violența oriunde în lume, nu doar de-a lungul frontierei dintre Turcia și Siria”, a menționat vicepreședintele american./cstoica/gpodea

BBC SERVICIUL MONDIAL – 15 octombrie