2019. október 16

Ludovic Orban kijelölt kormányfő megkezdte a tanácskozásokat a parlamenti pártokkal

Ludovic Orban kijelölt kormányfő már szerdán megkezdte a tanácskozásokat a parlamenti pártokkal az új kormány beiktatásának támogatásáért. A kormányfő a délután folyamán a Népi Mozgalom Pártjának képviselőivel találkozott, mig csütörtökön az ALDE és a PRO Románia reprezentásaival konzultál, pénteken pedig az USR-képviselőket fogadja. A pártok egyrésze már bejelentette, hogy feltételek mellett támogatja az új kabinet beiktatását.Mostanig mindössze a nemzeti kisebbségek csoportjának képviselői közölték, hogy támogatják az új kormányt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10-16)

Ramona Mănescu: Románia a legnagyobb földgáztermelő országgá válhat az Európai Unióban

„Romána a legnagyobb földgáztermelő országgá válhat az Európai Unióban”, nyilatkozta szerdán, Ploieşti-en, Ramona Mănescu külügyminiszter, aki részt vett egy szakmai csúcstalálkozón. „Szerintem Románia regionális szerepét az energetikai biztonság terén alig most kezdték megirni, és amikor ezt mondom, arra gondolok, hogy Hollandia bejelentette, 2025-ig teljesen bezárja a gázkitermelést a groningeni mezőn és Nagy-Britannia nemsokára kilép az EU-ból, igy Románia az Európai Unió legnagyobb gáztermelő országává válhat, amint ez az Eurostat adataiból is kiderül”, hangsúlyozta a külügyminiszter. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.16)

A szebeni sós turó a hetedik, európai szinten elismert román termék

Bejegyezték a szebeni sós turót (telemeát) a Védett Eredetű Névvel és Födrazi Behatárolással biró termékek listájára. Ez Románia hetedik ilyen jellegű terméke.A bejegyzést az Európai Unió Hivatalos Közlönyében közölték szerdán. „Nagy siker a Szeben környéki juhászok számára”, nyilatkozta a román rádió helyi tudósitójának Florin Dragomir, a Szebeni sós turó termelők egyesületének elnöke. Megjegyzendő, hogy Florin Dragomir nyújtotta be a dokumentációt a szebeni sós turó európai szintű elismerésére.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.16)

A szenátus elutasitototta a kétfordulós polgármester-választáshoz való visszatérést

A szenátus szavazattöbbséggel elutasitotta a kétfordulós polgármester-választáshoz való visszatérést. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) törvénykezdeményezése 33 támogató voksot kapott, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség 47 szenátora pedig ellene szavazott. A végső döntést a képviselőház hozza meg.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.16)

A románok több mint 30%-át a szegénység és a társadalmi kirekesztődés veszélye fenyegeti

A románok több mint 30%-át a szegénység és a társadalmi kirekesztődés veszélye fenyegeti. Az Eurostat adatai szerint Románia ebből a szempontból, Bulgária után, a második helyen szerepel az EU szintjén.Az utóbbi tiz évben a szegénység és a társadalmi kirekesztődés kockázata növekedett Luxemburgban, Görögországban, Észtországban, Spanyolországban, Olaszországban, Hollandiában, Svédországban, Dániában és Cipruson. A legjelentősebb hanyatlást Bulgáriában, Romániában, Lengyelországban, Magyarországon és Lettorszégban jelezték. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.16)

A szenátuson átment a csúszópénz megadózására vonatkozó törvénykezdeményezés

A szenátuson átment a csúszópénz megadózására vanatkozó törvényjavaslat, amelyet a pénzügyminiszter kezdeményezett.A dokumentumot a plénumon bocsátották szavazat alá, de mindenik párt nem szavazta meg. A liberálisok ellene szavaztak, mig az RMDSZ-szenátorok tartózkodtak.”A kezdeményezést megvitattuk az üzleti szférával és beleegyezését adta a Gazdasági és Szociális Tanács, valamint a Törvényhozói Tanács is”, hangsúlyozta Eugen Teodorovici miniszter. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.16)

Rozália Gănciulescu, RADOR