Problemele digestive, cum ar fi balonarea, constipația, durerile abdominale și diareea sunt frecvente în țările occidentale. Dr. Linda Lee este medic specialist în gastroenterologie la prestigioasa Școală de Medicină Johns Hopkins. Linda Lee a întocmit o listă cu cinci categorii de alimente care contribuie la o digestie sănătoasă și previne durerea și disconfortul după mâncare.
1. Cereale integrale – „Dacă doriți ca intestinul dvs. să funcționeze mai bine, mâncaţi cereale integrale”, a spus dr. Lee. Pentru o funcție intestinală optimă, gastroenterologul recomandă să se consume zilnic cel puțin 25 de grame de cereale. Orezul alb ar putea fi înlocuit cu cel brun, iar pâinea albă ar putea fi înlocuită cu pâinea integrală. În comparație cu carbohidrații rafinați din pâinea albă și din paste, produsele integrale conțin mai multe fibre și substanțe nutritive suplimentare, cum ar fi acizii grași omega-3. Potrivit dr. Lee, bacteriile intestinale se produc din aceste substanțe acizi grași cu lanț scurt, care promovează digestia.
2. Legume cu frunze verzi – Spanacul, salata, dar și ierburile sălbatice precum urzicile și păpădia sunt surse fantastice de nutrienți, acid folic, vitamina C, vitamina K și vitamina A. În plus, legumele cu frunze verzi conțin și un anumit tip de zahăr, care promovează dezvoltarea bacteriilor intestinale sănătoase. „Dacă mănânci multe fibre și legume cu frunze verzi, poți dezvolta un microbiom intestinal ideal”, a spus dr. Lee.
3. Proteine ​​slabe – Persoanele cu probleme digestive frecvente ar trebui să evite alimentele grase și prăjite și să consume în locul lor proteine ​​slabe. „Alimentele bogate în grăsimi pot declanșa contracții în colon”, spune expertul în digestie. În plus, carnea roșie promovează și formarea de bacterii intestinale nesănătoase. Sursele de proteine ​​slabe includ somon, tofu, creveți, semințe de dovleac, ouă, păsări de curte și fasole neagră.
4. Fructe cu conţinut scăzut de fructoză – Merele, perele, strugurii, ananasul și mango sunt sănătoase, dar și bogate în fructoză. „Dacă cineva este predispus la probleme digestive, poate fi necesară reducerea conţinutului de zahăr din fructe”, spune dr. Lee. Fructele de pădure, pepenele verde și citricele, cum ar fi portocala și grepfruitul, conțin mai puțină fructoză și reduc probabilitatea problemelor intestinale. Avocado este un alt fruct sărac în fructoză, benefic pentru promovarea digestiei. Conține o mulțime de fibre și nutrienți esențiali precum potasiu.
5. Nuci – Nucile conțin multe fibre care stimulează digestia. În plus, sunt bogate în acizi grași nesaturați și vitamina E. „De asemenea, au foarte multe calorii, deci trebuie consumate cu moderație”, a mai spus dr. Lee.
(www.heilpraxisnet.de)
Ada Ionescu, RADOR