Telemeaua de Sibiu este cel de-al şaptelea produs românesc recunoscut la nivel european

Telemeaua de Sibiu este, de astăzi, cel de-al şaptelea produs românesc recunoscut şi protejat la nivel european. Înregistrarea oficial cu denumirea Telemea de Sibiu-Indicaţie Geografică Protejată a fost publicată azi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Este o mare reuşită pentru oierii din zona Sibiului, i-a declarat corespondentei noastre, Carmen Vulcan, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Telemea de Sibiu, Florin Dragomir. El este cel care a depus documentele pentru obţinerea certificării la nivel european.

Florin Dragomir: Sperăm să le putem vinde la un preț care îl merită Telemeaua de Sibiu și putem garanta consumatorii de autenticitatea produsului.

Reporter: Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care vor să vândă de acum încolo brânza sub numele de Telemea de Sibiu?

Florin Dragomir: Momentan suntem zece producători care am pornit și am dus greul. De acum încolo cine respectă caietul de sarcini și are animale care pasc în județul Sibiu se pot înscrie în asociație, va fi certificat de un organism de control /…/ din București, se respectă caietul de sarcini, acolo e și rețetă, să nu falsifice, să facă brânza numai din lapte de oaie, să o facă tradițional după rețetele alea străvechi de la bunicii noştri, de la părinții noștri și o pot vinde sub acest brand de Telemea de Sibiu

Realizator: Recent şi cârnaţii de Pleşcoi au fost înscrişi de Comisia Europeană în rândul produselor înregistrate pe sisteme de calitate europene. România mai are pe această listă magiunul de prune de Topoloveni, salamul de Sibiu, novacul afumat din Ţara Bârsei, scrumbia de Dunăre afumată şi telemeaua de Ibăneşti. Alte 20 de produse aşteaptă să fie certificate./mnecula/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 octombrie