2019. október 17

Mircea Geoanăt kinevezték NATO-főtitkár helyettesnek

Mircea Geoană volt román külügyminiszter látja el csütörtöktől a NATO főtitkárhelyettesi tisztségével járó teendőket. A tisztséget Mircea Geoană az amerikai Rose Gottemoellertől vette át, aki az Észak-Atlanti Szövetség 70 éves történelmében az első nő volt, aki ilyen fontos funckiót töltött be. A szövetség hivatalos honlapja szerint Mircea Geoană mandátuma is premiernek számit, hiszen a román diplomata Közép-Kelet-Európában az első személy, akit kineveznek a NATO főtitkára helyettesének. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.17)

A Cotroceni palotában folytatódtak az egyeztetések a parlamenti pártokkal

Ludovic Orban kijelölt kormányfő csütörtökön Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével tárgyalt a Cotroceni palotában. A megbeszélések után Kelemen Hunor kijelentette, hogy nem jutottak konszenzusra, ami az Orban-kabinet parlamenti támogatást illeti és ez irányban hétfőn hoznak döntést a Szövetségben. „Nem igértem támogatást, azt mondtam, hogy ezt megbeszéljük szervezeteinkkel, mivel a bizalmi szint nagyon alacsony az RMDSZ és a PNL között az előző években történtek miatt”, fűzte hozzá Kelemen Hunor. A kijelölt miniszterelnök a maga részéről kihangsúlyozta, hogy „derülátó és reméli, hogy az RMDSZ-honatyák megszavazzák az új kormányt. Mint hozzáfűzte, a választási törvény módositása tekintetében adódtak nézeteltérések, mivel az RMDSZ nem akar visszatérni a polgármesterek kétfordulós megválasztására.”A PNL törvénytervezetet terjesztett be a polgármesterek kétfordulós megválasztására és nem mond le e tervezet támogatásáról”, hangsúlyozta Ludovic Orban. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.15)

Öt vietnámi illegálisan próbálta átlépni a határt Magyarországra

Munkavállalás végett Románia érkezett öt vietnámi állampolgárt tartoztattak fel a román harárrendészek Temes megyében, miközben illegálisan próbálták átlépni a határt Magyarországra. A határrendészek Bulgártelep közelében, a határtól mintegy 100 kilóméterre figyeltek fel a vietnémiakra, épp amikor gyalog próbáltak átjuni a határon. Az ellenörzések nyomán kiderült, hogy a 32 és 40 év körüli négy férfi és egy nő munkaengedéllyel jött Romániába. Mint nyiltakozták, illegálisan akartak átjutni a határon Magyaroszágra, hogy onnan valamelyik nyugat-európai országba jussanak el.A migránsok ellen törvénytelen határátkelés kisérletének vádjával inditottak eljárást. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.17)

Első fokon felmentették azokat a „szekusokat”, akiket egy politikai fogoly halála miatt állítottak bíróság elé

A bukaresti táblabíróság csütörtökön felmentette a volt Sekuritáté két tartalékos tisztjét, akiket egy volt politikai fogoly, Gheorghe Ursu 1985-ben kínvallatások nyomán bekövetkezett halála miatt állított bíróság elé 2016-ban a katonai ügyészség.Az első fokon hozott ítélet ellen a legfelsőbb bíróságnál lehet fellebbezni. A Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) 2013-ban kezdte el a még életben lévő volt börtönőrök és munkatábor-parancsnokok büntetőjogi felelősségre vonását. Közülük kettő esetében született jogerős, 20-20 év szabadságvesztésről szóló ítélet, mindkét elítélt néhány évi raboskodás után börtönben halt meg.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.17)/rganciu
Rozália Gănciulescu, RADOR