A 10-a ediţie a festivalului „Les Films de Cannes a Bucharest”

Astăzi începe cea de-a 10-a ediţie a festivalului „Les Films de Cannes a Bucharest”. Filmele premiate anul acesta la Cannes vor putea fi văzute la Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Muzeul Ţăranului Român şi la Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României. O secţiune specială va fi dedicată actorului Vlad Ivanov, care împlineşte 50 de ani. Vor fi proiectate, în avanpremieră, cele mai aşteptate filme româneşti ale anului, dar şi pelicule ale unor cineaşti din Bosnia, Serbia, Estonia, Ungaria şi Bulgaria. Directorul şi initiatorul festivalului, regizorul Cristian Mungiu:
Cristian Mungiu: Este o ediţie aniversară. Sunt foarte multe filme, dar sunt și foarte multe programe paralele și în primul rând invităm pe toți cei care mai simt așa o atracție pentru cinema să le descopere pe filmedefestival.ro. Acolo am pus și programul întreg, pe lângă firmele care au fost în competiția anul ăsta la Cannes, din care prezentăm foarte multe titluri premiate și încercăm să încurajăm întâlnirile dintre oameni. Sunt doi invitați speciali, Claude Lelouch și Albert Serra. Sunt doi cineaști ale căror masterclass-uri nu trebuie ratate, după care, ca întotdeauna, invit spectatorii să fie prezenți la acele filme la care autorii sunt de față.
Realizator: După cum ne-a transmis redactorul RRA Ianna Ioniţă, filmele premiate la Cannes vor fi prezentate, anul acesta, în cadrul unor proiecţii speciale, nu doar la Bucureşti, ci şi la Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Botoşani, Arad, Suceava, Brăila si Slobozia./ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (18 octombrie)