Rămăşiţele pământeşti ale Reginei-mamă Elena a României vor fi reînhumate în noua Catedrală Regală din Curtea de Argeş

Rămăşiţele pământeşti ale Reginei-mamă Elena a României, repatriate ieri din Elveţia, vor fi reînhumate, astăzi, la 37 de ani de la deces, în noua Catedrală Regală din Curtea de Argeş. Ieri, sicriul a fost depus la Palatul Elisabeta din Bucureşti, cortegiul funerar părăsind apoi Capitala. Odată ajuns la Curtea de Argeş, a fost aşezat pe un catafalc în vechea catedrală, unde s-a desfăşurat şi o slujbă religioasă în prezenţa membrilor familiei regale.
Reporter: Cristian Matei – Şi în această dimineaţă, cei ce doresc să aducă un ultim omagiu Reginei-mama Elena o mai pot face între orele 8:00 şi 10:00, după care vechea catedrală se va pregăti să primească din nou Familia Regală pentru slujba de înmormântare, ce va fi oficiată de patru mitropoliţi, alături de preoţi şi diaconi. Ceremonia coborârii sicriului în cripta din pridvorul noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale se va face într-un cadru privat, doar în prezenţa membrilor Familiei Regale şi este prevăzută în jurul orei 13:00, moment în care vor fi trase 21 de salve de armă şi se vor intona imnurile naţional şi cel regal.
Realizator: Regina Elena, nascută Principesă a Greciei şi a Danemarcei, la 3 mai 1896, mama Regelui Mihai, a fost fiica Regelui Constantin I al elenilor şi a Reginei Sofia. A murit în ziua de 28 noiembrie 1982, la Lausanne, după 71 de ani de exil. În 1992, Institutul Yad Vashem a numit-o oficial „drept între popoare”, pentru că a salvat vieţile a mii de evrei deportaţi sau pe cale de a fi deportaţi în lagărele de exterminare naziste./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 octombrie)