2019. október 21

Klaus Iohannis államfő Japánba látogat

Klaus Iohannis államfő hétfőn, Japánban, Abe Sinzó japán miniszterelnökkel találkozott. A felek a két ország közötti stratégiai partnerségről tárgyaltak, amelyet 2021-ben irnak alá, Románia és Japán diplomáciai kapcsolatai felvételének 100. évfordulója alkalmából. A japán kormányfő rámutatott, hogy a jövőbeli partnerség tartalmas kapcsolatot fog eredményezni a két oszág között, mig a román államfő kijelentette, hogy a kétoldalú kapcsolatok stratégiai szintre való emelésére megfelelő pillanatban kerül sor és pozitiv hatással lesz politikai és gazdasági téren, egyaránt. A két magas rangú tisztségviselő megvitatta a biztonsági és védelmi téren való együttműködést és a ballisztikus rakéták elleni védelmet is, kiindulva a deveselui rakétabázis telepitése nyomán Románia által felhalmozott tapasztalatokból. Klaus Iohannis és a japán miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy növekedni fognak a japán beruházások Romániában. A román államfő hétfőn találkozott Sauli Niinisto finn államfővel is, aki meghivta finnországi látogatásra, a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója alkalmából szervezendő ünnepségre. Megjegyzendő, hogy Klaus Iohannis államfő hétfőn és kedden Japánban tartózkodik, ahol részt vesz Naruhito császár trónra lépési ünnepségén. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.21)

Kinevezték a TAROM ötödik ideiglenes vezérigazgatóját

Az idén már ötödszörre nevezik ki a TAROM légitársaság úgyvivő vezérigazgatóját, George Constantin Barbu személyében, aki a múlt héten menesztett Mădălina Mezei helyét veszi át.Mezei azt állitotta, hogy azért menesztették a TAROM vezérigazgatói tisztségéből, mert nem engedett az utasításnak, amelyben azt kérték tőle, tartsa a földön a bizalmatlansági indítvány vitájának napján azokat a gépeket, amelyekkel több mint 20 törvényhozónak kellett eljutnia a fővárosba.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.21)

A kijelölt miniszterelnök a héten véglegesiti az új kormány összetételét    

Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök a héten véglegesiti az új kormány összetételét és a kormányprogramot. Véleménye szerint nincs semmi akadálya annak, hogy a bizalmatlansági inditványt megszavazó partnerek ne szavaznák meg a kormány beiktatását. „A kormánylistát és a kormányzati programot az alkotmányban kijelölt határidőben benyújtjuk és ütemtervet is javasolunk a kabinet beiktatására”, fűzte hozzá Ludovic Orban. A kijelölt miniszterelnök a nap folyamán a civil szervezetek és szakszervezetek, valamint az akadémiai szféra képviselőivel találkozott, mig kedden és szerdán felújitja az egyeztetéseket a parlamenti pártokkal. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.21)

A szociáldemokraták nem vesznek részt a parlamenti többség megalakitásában

A szociáldemokraták nem vesznek részt a parlamenti többség megalakitására hivatot tárgyalásokon, amely megszavaza majd Ludovid Orban kijelölt miniszterelnök kormányát. Marcel Ciolacu képviselőházi elnök leszögezte, hogy a Szociál Demokrata Párt (PSD) nem mondott véleményt a Mentsük meg Romániát Egyesült (USR) javaslatainak – „Büntetett előítéletűek nélkül a köztisztségekben” és a polgármesterek kétfordulós megválasztása – napirendre való tűzéséről sem. „Láttam, hogy milyen törvénztervezetek lettek egyből nagyon fontosak az új kormányalakitási kontextusban és leszögeztem az új koaliciót és parlamenti többséget alkotó öt párti kollégáimnak, hogy a PSD továbbra is követekezetes marad, semleges magatartást tanusit és nem akarunk részt venni a tárgyalásaikon csak azért, hogy jóváhagyjuk egyesek projektjeit.Tartózkodó magatartást tanusitunk az új kormány megalakitásáig”, hangsúlyozta Marcel Ciolacu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.21)

Rozália Gănciulescu, RADOR